Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Naučte se komponovat kreativně

07. 11. 2005 - 07:55

Podle názvu knihy byste se měli naučit správné kompozici. Vylepšit vlastní fotografickou techniku a získat o něco širší obzory pro vlastní tvorbu. Nečekejte žádnou strohou teorii, ale jen a pouze čistou praxi. Se svou tvorbou Vás seznámí 25 významných českých fotografů. Každý ještě několik vybraných snímků doplní textovým komentářem.

Naučte se komponovat kreativněDobrá kompozice je jednou z podstatných částí pro získání výjimečné fotografie. Můžete mít zajímavý objekt, příjemné světlo, ale pokud budete nevhodně volit kompozici celkové scény, můžete hodně ztratit. Správně vybraná kompozice snímku dodá dynamiku, jiskru a nebo lepší, blíže nedefinovatelný, pocit.

Každý z oslovených autorů vybral několik fotografií ze své tvorby. Na nich se čtenářům snaží přiblížit komponování fotografií. Každá část je uvedena stručným medailonkem autora, kde se kromě základních životopisných údajů dočtete i jeho vztah k digitální fotografii, poděkování či životní motto. Kromě fotografií autoři dodali i textový komentář, který se týká vybraných snímků a kompozice. Některé popisy jsou stručnější, některé obsáhlejší. Text Jana Saudka je dokonce otisknut v podobě autorova rukopisu.

Výběr je zvolen z širokého spektra fotografií, od reportážních, přes fotografie portrétů, krajin nebo makrofotografií, dokonce až po fotografie surrealistické. Ve všech případech je třeba na pravidla kompozice brát ohled (záměrně nepíšu řídit se jimi).

Po prohlédnutí kvalitních fotografií a přečtení doplňujících textů je jasné jedno. Dobrý fotograf musí mít pravidla kompozice znát. Na druhou stranu ty nejlepší fotografie se mohou pravidlům vymykat. Vše by měla být, ale vědomá činnost autora pořizujícího fotografii a ne následek neznalosti existujících pravidel.

Začínajícím i zkušenějším fotografům bych knihu jistě doporučil. Dozvíte se něco o pravidlech kompozice a pokud již máte všechna pravidla zafixovaná, tak se můžete pokochat krásnými celostránkovými fotografiemi na křídovém papíře.

Zoner Press - Naučte se komponovat kreativně

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související