Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Jak testovat Google AdSense

13. 12. 2006 - 07:13

Nasazování Google AdSense na nějaký rozsáhlejší web se neobejde bez testování. Testovat je třeba jak funkčně, tak i uživatelsky. Není třeba všem testujícím vysvětlovat podmínky neklikání na kontextovou reklamu, stačí jen zapnout testovací mód.

Není možné upravovat kód

Google LogoV pravidlech programu Google AdSense se píše, že není dovoleno za žádných okolnosti upravovat kód vygenerovaný ze systému pro umístění do stránek.

Pro testování to vlastně není třeba. Pokud i tak nad změnou váháte, stačí se zeptat emailem přímo na podpoře Google AdSense, s požadavkem, že chcete testovat a získat tak explicitní souhlas provozovatele.

Nastavení testovacího parametru

Nad reklamní kód z Google AdSense totiž stačí přidat další nastavení parametrů:

<script type="text/javascript">
google_adtest="on";
</script>

<!-- tento řádek nahradit kódem vygenerovaným z Google AdSense -->

Před ostrým nasazením stačí nastavení testovacího běhu odstranit a na stránkách začít vydělávat. Během testu se nezapočítávají ani počty zobrazení ani kliky. Nehrozí tak, aby byl Váš účet zastaven kvůli podvodnému klikání na vlastní reklamu.

Pro paranoidní jedince

Pokud si nevěříte a chcete si být jisti, že nebude mít testování nasazených reklam negativní vliv, můžete navíc změnit nastavení proměnné google_ad_client na hodnotu ca-test.

google_ad_client = "ca-test";

Proměnnou google_adtest si necháte nastavovat na hodnotu on i na ostrém serveru pro všechny přístupy z Vaší IP adresy nebo rozsahu.

A v případě, že si nechcete splést ostrou a testovací verzi inzerátů, tak je vhodné pro testovací inzeráty nastavit jinou barvu pozadí nebo rámečku.

Testovací náhled v prohlížeči

Ještě než si na své stránky přidáte Google AdSense, je možné doinstalovat do Internet Exploreru 6.x testovací náhled do menu pravého tlačítka myši. Pro libovolnou stránku je pak možné zobrazit reklamu, která by se zobrazila na stránce.

Zobrazovaná reklama má nastaven testovací režim, takže je možné na ni bez obav kliknout a jednoduše zjistit cílové stránky libovolného inzerenta.

Testovací náhled se do prohlížeče nainstaluje nastavením registru, který lze stáhnout ve stránce nápovědy. Na další případné otázky najdete odpověď v dalších stránkách nápovědy týkající se testovacího náhledu.

Pro Firefox můžete vyzkoušet neoficiální rozšíření Google Adsense Preview Tool for Firefox umožňující totéž, co jeho IE protějšek.

Inspirováno články

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související