Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Douglas Merrill v Praze

08. 10. 2007 - 17:44

Víceprezident pro engineering Douglas Merrill přiletěl do Prahy. Google jeho návštěvu stoprocentně využil - prezentace pro novináře, blogery a nakonec studenty v Praze. A pro brňáky ještě přídavek v úterý. A o čem to všechno bylo?

Douglas Merrill

Douglas MerrillDouglas Merrill nastoupil do Google koncem roku 2003 jako senior ředitel informačních systémů. Jednou z jeho aktivit ve firmě bylo i IPO v roce 2004. Nyní je zodpovědný za veškeré interní záležitosti a podporu po celém světě.

Dle oficiálního českého Google Blogu by měl program vypadat následovně:

Douglas Merrill stál u zrodu vyhledávání ve společnosti Google a dodnes se na strategii a vývoji v této oblasti aktivně podílí. Do České republiky přijíždí, aby pohovořil o minulosti a budoucnosti vyhledávání na internetu. V rámci své přednášky se zaměří na vyhledávání Googlu v českém prostředí a jeho specifika. Bude také hovořit o budoucnosti vyhledáván nejen na globální, ale i lokální úrovni.

Nicméně po pozvaných novinářích a oficiální prezentaci bylo na čase trošku odlehčit. Pro všechny, kteří publikují na internetu, byla připravena neformální diskuse na libovolné dotazy týkající se vyhledávání. Zastavil se Martin Snížek, Franta Fuka a přišel i Yuhů s dráčkem (kterého si Douglas všimnul až v půlce diskuse a docela se bavil).

A debata začíná...

Douglas Merrill ukazující do publikaPrvní mířenou střelou bylo automatické opravování překlepů. Franta Fuka svůj fffilm nemůže najít díky automatické opravě na dotaz film. Douglase dotaz trošku zaskočil, nicméně ho ocenil jako dobrý začátek.

Plynule se přešlo k překlepům a morfologii v Google. Probralo se základní fungování. Data jsou statisticky zpracovávána z několika zdrojů a jedním zdrojem jsou i statistiky chování uživatelů z Google Toolbaru nebo počítání hammingové vzdálenosti.

Vyhledávací signály

Veškeré chování vyhledávače je ovlivňováno více než 200 signály (slovy Douglase - ač nemarketingově :) - "hacky").

Jedním z počítaných signálů je i paid rank score - míra placenosti. Nákupem zpětných odkazů, ale také odkazy ze sociálních sítí a podobně tuto hodnotu postupně zvyšujete. A stránka, která má pouze placenou, se na přední místa vyhledávače určitě nedostane.

Mobily a nastupující personalizace

Budoucnost vyhledávání je podle Douglase hlavně v nastupující personalizaci a přesunu na mobilní platformu. Nicméně s personalizací se také začínají objevovat netušené problémy - namátkou třeba:

  • výpočetní síla
  • sledování uživatelů - díky obav z narušování soukromí
  • výběr vhodného typu osoby - například zadání dotazu fotbal - má vyhledávač najít americký fotbal nebo klasický "český"?

Odbočka ke spamu

Díky Danu Dočekalovi jsme se od spamování vyhledávače dostali ke spamování Gmailu. Mimochodem jsme se dozvěděli, že tlačitko "Označit jako spam" nemá žádný efekt je to jen taková hračička :)

Spam Google v Gmailu detekuje opět kombinací signálů. Některými z nich jsou například:

  • porovnávání shodných částí emailových zpráv (včetně hlaviček)
  • označování spamu Vámi
  • označování spamu ostatními uživateli
  • domain keys

Naopak se Douglas trošku podivil nad tím, že nemají greylisting a že by bylo možná zajímavé ho také přidat jako jeden z dalších signálů.

Když už jsme se začali hodně odchylovat od tématu, tak jsme byli "vyhnáni" do předsálí na pohoštění. Tam pokračovala dál ještě neformálnější diskuse než v salonku.

Setkání bylo příjemné, i když nepřineslo spoustu nových informací nebo oznámení nějakého nového produktu. Douglas dorazil hlavně, aby se Google v ČR opět trošku zviditelnil a možná získal nějaké nové přírůstky do svých řad z českých univerzit.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související