Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google Base Beta spuštěno

17. 11. 2005 - 00:00

Před třemi týdny se objevila předzvěst služby Google Base. Nicméně ne vše bylo doladěné a fungovalo. Ke zveřejnění došlo spíš nedopatřením a nebo nějakou nepozorností. Nyní si již všichni uživatelé mohou zkusit dostupnou betaverzi.

Google Base BetaPrimárně slouží služba k získávání dalšího textového obsahu pro fulltextové vyhledávání. Lze nakrmit do Google Base libovolná data a fulltextově na nich vyhledávat.

Označování záznamů

Navíc je možné datům přidávat značky (tagy), které se potom nabízí pro upřesnění kategorie při vyhledávání. Textové informace lze doplňovat fyzickou adresou (zobrazuje se na mapě za použití Google Maps) nebo ilustrační obrázky.

Další vyhledávací podmínky

Při vyhledávání lze také interaktivně dotazování upřesňovat. Například při vyhledávání vozu Toyota lze omezit vyhledávání na rok výroby a vybrat jen ty, které jsou vyrobeny po roce 1998.

Pro mě nic zajímavého

Dlouho jsem po vyzkoušení této služby přemýšlel a uvažoval, jestli ji někdy pro něco použiju. Pravděpodobně v brzké době určitě ne. Ani jako uživatel, ani jako "krmič dat".

Pro vyhledávání databázových informací radši budu používat některou z lokálních služeb (ať již to jsou reality nebo nabídky práce), která bude obsahovat data pro ČR.

Nemám Google Base co nabídnout

A pokud bych chtěl do vyhledávání něco nabídnout, tak zatím nemám co. Jediné, co by přicházelo v úvahu, jsou články na tomto blogu. Ale ty již Google vesele indexuje, tak mě k tomu nepřesvědčí ani vidina toho, že se můžou výsledky zobrazit někdy v budoucnosti ve fulltextovém hledání z úvodní stránky Googlu.

Experiment nebo produkt volného času

Z pohledu Googlu bych to viděl spíš jako experiment (podle grafiky bych si troufal tvrdit, že jde o něco podobného jako v minulosti Orkut - produkt 20 % volného času některých Googlerů). Je možné, že se jim díky této službě podaří získat nějaký zajímavý obsah, za který by jinak museli draze platit a nebo složitě dohadovat smlouvy.

Navíc se v budoucnu připravuje totální personalizace výsledků vyhledávání, tady může mít i Google Base své místo pro doplňování personalizovanými daty (u kterých bude předpokládáno, že by se uživateli mohli hodit).

Napsali také

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související