Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

10 nejčastějších chyb v návrhu blogu

18. 10. 2005 - 09:19

Guru použitelnosti Jakob Nielsen se zaměřuje na návrh blogů. Hlavním jejich problémem je často velmi úzké zaměření vytvářející vlastní svět, které velmi často brání nově příchozím pochopit stránky a rozumět autorovi.

V případě, že nechcete odradit nově příchozí, zkuste si projít následujících 10 pravidel a porovnat je s aktuálním stavem Vašeho blogu.

  1. Chybějící O autorovi - základní informace o autorovi. Lidé si rádi přečtou informace od někoho, koho lépe znají.
  2. Žádné foto autora - foto na blogu ještě více odstraňuje anonymitu autora, navíc spojuje virtuální a reálný svět.
  3. Titulky bez obsahu - popisné titulky jsou důležité nejen pro nové čtenáře, ale také pro vyhledávače, RSS čtečky a ostatní externí prostředí.
  4. Odkazy bez popisu - odkazy obsahující slova "zde", "tady" jsou nic neříkající. A základní pravidlo webu říká: "Život je příliš krátký pro klikání na neznámé"
  5. Oblíbený obsah je skryt - vypíchněte vaše klasické články do popředí a neukrývejte je mezi ostatní balast. Uvítejte nově příchozího uživatele svým nejnavštěvovanějším kouskem obsahu.
  6. Kalendář jedinou navigací - kromě klasického kalendářového třídění používejte kategorie. Ale buďte opatrní a vkládejte obsah jen do takových kategorií, kam opravdu patří.
  7. Nepravidelné publikování - definice a plnění očekávání uživatelů je jedním ze základních principů použitelnosti internetu. Uživatelé musí vědět, jak často se můžou těšit na aktualizace obsahu. Zvolte si publikační rozvrh a držte se ho.
  8. Míchání témat - publikování obsahu týkajícího se mnoha různých témat nepřitáhne příliš loajální uživatele. Čím více je soustřeďován obsah, tím více bude soustředěn jeho čtenář.
  9. Zapomínáte, že píšete pro svého budoucího šéfa - cokoliv píšete na internet, ať už se jedná o blog, diskusní skupinu nebo jen email, přemýšlejte jak by to za 10 let vnímal Váš budoucí šéf, který Vás chce přijmout. Jakmile se obsah objeví venku, je naindexován, archivován a může se k němu dostat kdokoliv.
  10. Doména patří blogovací službě - pokud používáte pouze některou z volně dostupných blogovacích služeb, nesete stále označení začátečníka, který to nebere příliš vážně. A čím déle budete na této anonymní doméně zůstávat, tím více vás pak bude stát oproštění od ní.

Jakob Nielsen - Weblog Usability: The Top Ten Design Mistakes

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související