Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Rozšíření Google Browser Sync

08. 06. 2006 - 16:20

Den po zveřejnění Google Spreadsheets se v Google Labs objevilo rozšíření pro synchronizaci prohlížečů Firefox. S nebezpečnou pohodlností máte možnost sdílet historii navštívených adres, oblíbené stránky, trvalé cookies a uložená hesla. To je možné ve všech počítačích, kde nainstalujete rozšíření do prohlížeče.

Instalace a první spuštění

Instalace probíhá klasickým způsobem jako u ostatních rozšíření prohlížeče Firefox. Je nutné povolení zdroje, odkud instalujete rozšíření. Po stažení je třeba restartovat prohlížeč a vyplnit několik údajů.

Prvním údajem je přihlašovací jméno a heslo k nějakému účtu Google Accounts. Následuje volba toho, co vše si přejete na počítači synchronizovat a zda mají být data ze synchronizace šifrovaná na serverech Google.

Ochrana před zneužitím

Jako šifrovacího klíče se používá PIN vybraný při první registraci. PIN je ukládán pouze lokálně a je vyžadován při první instalaci pluginu do prohlížeče na nějakém počítači. Pro větší bezpečnost volte delší PIN (písmena, čísla a další znaky). Bližší detaily o šifrování nejsou známy. Můžeme tedy přepokládat, že šifrování je hlavně z důvodu nemožnosti náhodného zahlédnutí dat některým ze zaměstnanců. Nicméně v případě eminentního zájmu bude jistě prolomitelné.

Fungování služby v praxi

Google Browser Sync ExtensionPři prvním spuštění je veškeré požadované nastavení prohlížeče odesláno na servery firmy Google. V pravém horním rohu se objeví jen přihlašovací jméno do Google Accounts s možnostmi nastavení nebo připojení (v případě odpojené synchronizace).

Uzavření okna s několika záložkami již není problém jak na počítači lokálním, tak i na některém jiném. Při spuštění prohlížeče se vpravo objeví bublina umožňující vybrat záložky a okna uložené v paměti serveru. Jedním kliknutím je pak obnovit do prohlížeče.

Nenásilná integrace bez znatelného zpomalování

Google Browser Sync ExtensionProhlížeč, dle mého názoru, není při prohlížení stránek synchronizací vůbec zpomalován a vše je transparentní. Jen před spuštěním a po uzavření je třeba provést synchronizaci (načtení/uložení dat), což se vlezlo pod vteřinu. Jedinou potřebnou akcí ze strany uživatele je výběr, zda synchronizovat a případně co. Ještě jsem zvědav, jak se bude rozšíření tvářit, kdy budu mít oba prohlížeče otevřené na různých počítačích a střídavě na nich budu pracovat bez jejich uzavření.

Firefox extensions from Google Labs - Google Browser Sync

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související