Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Spreadsheets - Excel od Google

06. 06. 2006 - 22:08

Od 9. března se služba Writely stala součástí společnosti Google. Po dvou měsících je s velkou opatrností předkládán do omezeného testování další kancelářský produkt - Google Spreadsheets. Používání je zatím možné jen po obdržení pozvánky. O tu si lze říct na stránkách Google Spreadsheet.

Nejméně otestovaný produkt od Google

Základní plocha Google SpreadsheetsFirma Google ví, co dělá. Při spouštění nových služeb podléhá vždy velmi velkému zájmu a musí zavádět velká protiopatření (například Google Analytics, které jsou do dneška na pozvánky). Spuštění Google Spreadsheet probíhá tedy ještě pomaleji a je regulováno odesílanými pozvánkami pouze těm, kteří se registrovali na stránkách služby.

Na druhou stranu není zatím ani služba připravena na nápor uživatelů, kteří by službu mohli začít používat. I pod tímto regulovaným náporem je občas poněkud pomalá. Navíc obsahuje i dost neodladěných chyb, které se určitě ještě nějakou dobu budou objevovat. Při 10ti minutovém testování jsem jich odhalil asi pět (třídění, slučování buněk, rozpadání tlačítek pro kopírování a undo/redo).

I přes chybičky pěkný softík

Dialog otevření souboruNicméně na druhou stranu musím říct, že nalezené chyby nebrání normálnímu užívání aplikace pro klasickou tvorbu tabulek. Zkoušel jsem jak editaci, tak i import a export dat z/do XLS.

Velmi příjemně překvapila i přítomnost všech klávesových zkratek, které jsem vyzkoušel a jsem na ně zvyknutý z programu Microsoft Excel. A to včetně takových, které slouží k přepínání listů v dokumentu (Ctrl-PgUp/PgDn).

Tabulka umožňující vložit některou z funkcí vypadá, že je snad kompletní. Nicméně stejně jich většinu obyčejný uživatel nikdy nepoužije.

Kromě grafů cokoliv

Výpis všech podporovaných funkcíPro rychlé načrtnutí tabulky nebo její přečtení, není-li po ruce Excel, nemusím zmiňovat. Převod do CSV nebo HTML je samozřejmostí. Podle jednoho testovacího dokumentu si troufám říct, že exportovaný HTML kód je mnohem pěknější než u MS Office.

Při tvorbě nových dokumentů a to i v nových oknech se samozřejmě hlídá jejich uložení. Pokud není dokument automaticky uložen, tak je uživatel před uzavřením okna varován. Dialogovým oknem se může vrátit zpět k editaci a nebo pokračovat v uzavírání okna. Navíc se dokument pravidelně automaticky ukládá.

Sdílení a spolupráce

Velmi silnou vlastností Google Spreadsheets (podobně jako v Google Calendar) je možnost sdílení dokumentů. Můžete si nastavit, který soubor bude mít kdo přístupný. Přidávat a ubírat práva na zobrazování nebo editaci. Zatím je možné pozvat pouze uživatele, kteří mají účet Google Account (čili například Gmail).

Pokud potřebujete s někým spolupracovat je možné nad jedním dokumentem diskutovat a tvořit ho dohromady. Kooperativním způsobem se dostanete až ke kýženému výsledku. Uložení dokumentu se provádí na server. V ukládacím nebo otvíracím dialogu není nikde informace o velikosti volného místa. Je tedy dost dobře možné, že se soubory ukládají do neomezeného úložného prostoru.

Spuštění pro veřejnost

Zveřejnění služby pro všechny uživatele může ještě nějakou dobu trvat. Zájemci si můžou zkusit nechat poslat pozvánku a jinak bude třeba počkat na sběr feedbacků, opravu chyb a vyhodnocení celého testování. Pravděpodobně se spuštění Spreadsheetu dočkáme spolu se zveřejněním Writely pro nové uživatele (nyní ho můžou používat pouze stávající registrovaní uživatelé).

Update: Pokud chcete pozvat do Google Spreadsheets, tak se ozvěte emailem (nutná podmínka je vlastnictví Google Account - např. účet do Gmailu).

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související