Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Mediální reklama na YouTube od září 2010

19. 07. 2010 - 09:07

Ve čtvrtek 15. 7. 2010 dopoledne si Google ČR pozval do hotelu Holiday Inn na Vyšehradě mediální agentury, kreativní agentury a velké inzerenty z oblasti financí, cestovního ruchu a retailu, aby jim představil změnu v prodeji reklamy na videoserveru YouTube.

Úvod od Taťány le Moigne

Taťána úvodem zmínila několik zajímavých faktů z pohledu české pobočky Google:

  • již 65 lokalizovaných služeb Google do češtiny
  • podíl prohlížeče Google Chrome má v ČR již 12 %
  • každou minutu se na YouTube nahraje 24 hodin videa

Přednášející

Českému Google se podařilo sehnat hned dva zajímavé přednášející z britské pobočky společnosti. Závěrečná přednáška byla pak v českém jazyce.

  • Suveer Kothari - Google UK - Head of YouTube and Display - Emerging Markets EMEA at Google
  • Steve Paler - Google UK - Creative Services Manager
  • Daniel Nohel - Google ČR - Industry Sales Manager

Nové reklamní formáty na YouTube

Nové možnosti inzerce budou vidět na YouTube již od poloviny září. Od 16.9.2010 bude možné nové reklamní možnosti rezervovat a na daných místech inzerovat.

  • titulní strana YouTube - s 1,2 milionem impresí denně
  • výsledky vyhledávání - 211 tematických kategorií
  • detail zobrazeného videa - s možností zobrazit reklamu před spotem

Na každém ze tří zmiňovaných míst bude možné inzerovat několika způsoby. Na titulní straně YouTube navíc zcela exkluzivně formátem masthead. Reklama se nebude prodávat klasickým PPC modelem, ale v tomto případě se Google uchyluje ke klasickému "televiznímu prodeji". Jsou dány ceníkové ceny pro jednotlivé možnosti a reklamu je třeba na konkrétní termíny rezervovat dopředu.

V detailu videa bude k dispozici i reklamní formát pre-roll. To znamená, že se při přehrávání videa budete setkávat s video reklamou před některými videoklipy.

Zobrazení pre-roll reklamy má být limitované na jedno zobrazení během 7 minut. Navíc se bude ukazovat pouze u kvalitního partnerského obsahu. Všechny podrobnosti najdete přímo na službě YouTube v sekci Reklama.

Závěrem trocha inspirace

Během celé prezentace byla spuštěnou mnoho videa. Vybírám několik zajímavých, inspirativních nebo veselých kousků na závěr příspěvku.

Reklama piva Heineken - Walk in Fridge

Odpověď konkurence Bavaria - Walk in Fridge

Instalace Happy automatu Coca-Cola

Co se dělo, když se v jedné americké škole objevil upravený automat na Coca-Colu.

Google UK - návštěva britské královny

Na konferenci ještě zaznělo, že jedno video na YouTube si přišla do kanceláří Google UK nahrát i samotná královna. Bylo to údajně poprvé, kdy se královna vypravila do nějaké komerční kanceláře nějaké společnosti.

YouTube - jako místo televizní reklamy

Pokud nakupujete mediální prostor, můžete od září myslet i na server YouTube. Může se hodit jako levnější alternativa k televizní reklamě - zvlášť teď v době úspor.

Pokud patříte spíš mezi běžné uživatele, tak si přes prázdniny užívejte nevyprodaný český YouTube a to buď klasicky na YouTube.com nebo přes "televizní leanback", případně přes hudební Disco.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související