Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google telefon: Nexus One

08. 01. 2010 - 07:01

Spekulovalo se o tom již od srpna, k Vánocům dostala většina zaměstnanců nový Google telefon k testování a od ledna 5. 1. 2010 je přístroj v prodeji v USA a zasílán i do Velké Británii, Hong Kongu a Singapuru. Na jaře se dočká i Evropa.

Google Telefon Nexus OnePřístroj obsahuje nejnovější technické součásti a pohání jej nejnovější verze systému pro mobilní zařízení Android 2.1. Velikostí se velmi podobá konkurenčnímu telefonu iPhone. Podívejme se na několik zajímavých vlastností z technické specifikace a na softwarové vymoženosti.

Technická specifikace

  • rozměry: 59.8 x 119 x 11.5 mm (šířka, výška, tloušťka)
  • váha: 130 gramů s baterií (100 g bez baterie)
  • displej: WVGA AMOLED 3,7" palců úhlopříčka, rozlišení 800x600, kontrast 100000:1, prům. odezva 1 ms
  • foťák: 5 Mpix, LED blesk, a 2x digitální zoom, video 720x480 (20 snímků za vteřinu)
  • paměť: 512 MB (Flash), 512 MB (RAM), 4 GB (SD karta - max. 32 MB)
  • procesor: Qualcomm QSD 8250 1 GHz
  • 3,5mm jack pro připojení sluchátek
  • 2 mikrofony, Wi-fi, AGPS, digitální kompas a akcelerometr

Softwarové funkce telefonu

Absenci hardwarové klávesnice se návrháři telefonu a vývojáři Google vyrovnali plnou integrací podpory rozpoznávání řeči. Je možné hlasem ovládat jednotlivé funkce telefonu nebo během prohlížení internetových stránek vkládat delší texty do vstupních políček.

Dva mikrofony slouží ke komfortnímu telefonování. Mikrofon ze zadní strany telefonu nahrává zvuky z okolního prostředí (například rušné ulice) a odečítá je od zvuku nahrávaného mikrofonem vepředu. Príjemci na druhé straně se dostane lepšího poslechu.

Velmi praktická je kombinace telefonu připojeného k internetu, hlasového ovládání a aplikace Google Maps Navigation. Telefon se dokonce automaticky přepíná do navigačního režimu po připojení do nabíječky v automobilu.

Porovnání s iPhone a Motorola Droid

  iPhone 3GS Motorola Droid Nexus One
úložiště 16 GB 16 GB 4 GB
baterie hovor 5 hod. 6,4 hod 7 hod
baterie pohotovost 300 h 270 h 250 h
foťák 3 Mpix 5 Mpix 5 Mpix
wifi ano ano ano
gps ano ano ano
multitasking NE ano ano
hlasové ovládání ano ano ano
cena $599 $599 $529

Zatím jen evoluce bez revoluce

Uživatelé měli pravděpodobně o něco větší očekávání. Telefon byl před svým uveřejněním na trh hodně očekáván a podle reakcí na internetu podstatnou část uživatelů zklamal.

I když obsahuje technologickou špičku integrovanou do jednoho mobilního přístroje, očekávali uživatelé asi něco víc. Možná jako bonus ještě o něco nižší cenu.

V Evropě si telefon zatím objednat nemůžete. Prodej bude zahájen někdy na jaře a to buď přes telefonního operátora T-Mobile nebo Vodafone.

Jako revoluci naopak můžeme vnímat krok Google pustit se do návrhu a distribuce vlastního hardware pro koncové uživatele (pro vlastní potřebu již s tím má Google zkušenosti u PC do serveroven). A podle slov společnosti jde jen o první vlaštovku z mnoha Android zařízení.

Propagace Nexus One

Informace o telefonu je možné získat na speciální stránce přímo u Google. Stránka je/byla propagována i na úvodní stránce vyhledávače Google. A telefon je na prodej nejen přímo od Google, ale také jej distribuuje T-mobile (postupně se připojí i Vodafone a Verizon). Jeho prodej byl oznámen na tiskové konferenci, kde každý z účastníků dostal novinářský telefon k vyzkoušení. Server TechCrunch rovnou uspořádal rychlou soutěž o tento telefon a vítězem je čtenářka z Rumunska.

O Nexus One v zahraniční:

O Nexus One v tuzemsku:

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související