Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Scott Kelby - Digitální fotografie 2

08. 10. 2009 - 22:13

Příjemným pokračováním velmi zajímavého průvodce fotografováním Digitální fotografie je kniha Digitální fotografie 2. Scott Kelby opět čtivým a vtipným způsobem podává všem čtenářům užitečné tipy na fotografování. Pojďme si knihu prolistovat.

Scott Kelby: Digitální fotografie 2Jakmile jsem zjistil, že je k dispozici pokračování knihy Scotta Kelbyho, tak jsem se na ni těšil. První díl přinesl spoustu rychlých tipů, které byly snadno pochopitelné a čitelné. Druhé pokračování je na tom velmi podobně.

Pokročilejší témata

Zaměření knihy se nyní obrací na pokročilejší techniky fotografování. Hned první kapitola věnuje jednu obsáhlou dávku tipů fotografování s externím bleskem.

Vytvořte si vlastní studio

Některé zmínky v první kapitole postupně pomalu naznačují, že je občas potřeba sáhnout i po nějaké svítící technice. Druhá kapitola se celá věnuje focení ve studiu. Postupně se dozvíte jak vybírat pozadí pro studiové fotografování, jak manipulovat se světlem a z jakých zdrojů jej vyrábět.

Autor nezapomíná ani na úsporné řešení, které sice neposkytne dokonalé řešení, ale pro začínající fotografy může být inspirací pro další focení. Tato kapitola také odhalí, jak dosáhnout dokonale bílého pozadí na fotografiích. Navíc se dozvíte, jak své fotografie udělat ještě líbivější pomocí odrazných ploch.

Tipy pro focení portrétů

Zařízení vlastního studia je jedna věc, ale pro jeho použití se hodí také tipy pro fotografování působivých portrétů. Této problematice se věnuje třetí kapitola. Jak portrétovaného zeštíhlit, kam fotografovaného umístit nebo jakým způsobem zmenšit stíny pod očima.

Malé opakování z prvního dílu je kapitola věnovaná fotografování krajin. Naučíte se vyfotit západ slunce, odstraňovat odlesky na vodní hladině nebo fotografovat působivé potoky a říčky.

Fotografování svatby

Pro jedinečné momenty v životě se vyplatí domluvit profesionála. Pokud se chystáte na fotografování svatby, poodhalte tajemství dobrých svatebních fotografů. Jak nepřijít o žádný důležitý snímek kvůli selhání techniky nebo důvody, proč je dobré svatbu fotografovat v několika lidech. Při pročítání kapitoly uvidíte i několik působivých záběrů, které mohou udělat radost nejen novomanželům, ale i všem účastníkům svatby.

Hodnocení knihy

Na závěr se ještě dozvíte několik tipů pro dobrou makrofotografii a několik technických tipů, které se logicky nevešly do žádné z předchozích kapitol. Nicméně jsou neméně užitečné jako všechny předchozí.

Kniha je nejen vhodná pro všechny majitele prvního dílu, ale vhod přijde i všem amatérským fotografům, kteří se chtějí posunout zase o jednu úroveň výš a nechtějí dlouho čekat na první výsledky.

Knihu můžete zakoupit přímo u vydavatele Zoner Press.

Scott Kelby: Digitální fotografie 2; Zoner Press 2008, 240 stran, 285 Kč, ISBN: 978-80-7413-010-6

Tip: Nabídka fotoaparátů najdete na serveru Megapixel.cz

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související