Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google Chrome - internetový prohlížeč do Google ke stažení

02. 09. 2008 - 21:09

Google Chrome LogoDnes se na internetu na chvíli objevil nový internetový prohlížeč od společnosti Google. Spuštění narazilo asi na nějaké problémy, takže nabízený prohlížeč byl opět stažen a všechna videa na YouTube zakázána. Nicméně už teď se můžete dozvědět, co se od nového prohlížeče dá očekávat.

Prohlížeč na jádru WebKit

Prohlížeč Google ChromeNovy internetový prohlížeč Google Chrome je založen na zobrazovacím jádru WebKit. Součástí je také technologie Google Gears - která rozšiřuje možnosti webových prohlížečů a aplikací v nich. Zatím bude prohlížeč dostupný pouze pro platformu Windows (Linux a Mac je plánováno v budoucnu).

Důraz na stabilitu

Při návrhu nového prohlížeče se vývojáři inspirovali v týmu Google Gears. Největší problém při tvorbě Google Gears byla architektura prohlížeče založená na jediném procesu.

Google Chrome má hned od začátku architekturu několika procesů. Díky tomu jsou jednotlivé záložky na sobě nezávislé. Pád jedné záložky nemá za následek pád celého prohlížeče.

Zabezpečení Google Chrome

Důraz při návrhu byl kladen také na bezpečnost uživatelů. Návrh prohlížeče předpokládá na webu škodlivý kód, který je od zbytku operačního systému izolován (inspirace od Green Border?). Navíc si prohlížeč Google Chrome automaticky stahuje seznamy potenciálně nebezpečných webových stránek.

K dispozici bude také správce procesů, kde bude možné sledovat paměťové nároky jednotlivých záložek a rozšíření (pluginů). V případě, že bude některá součást dělat neplechu, tak ji bude možné jednoduše zneškodnit.

Rychlost prohlížeče Google Chrome

Aby bylo dosaženo maximálního komfortu při používání, bylo potřeba přepsat implementaci JavaScriptu. Implementace od Google má jméno V8 a bude použita i pro mobilní platformu Android. Za implementací V8 stojí dánský tým Google. V8 bude k dispozici také online jako open source, pokud by jej chtěly převzít i ostatní prohlížeče.

Chytrý adresní řádek

Prohlížeč Google Chrome má integrovaný inteligentní adresní řádek, který je schopen na tabulátor doplňovat zadávané adresy. Stejně tak použije vyhledávač v případě, že je zadané něco jiného než adresa. Navíc si prohlížeč automaticky analyzuje vyhledávací boxy na navštěvovaných stránkách a ty použité nabízí také pro přímé zadání z adresního řádku.

Vykreslování stránek s Google Chrome

Implementace jádra WebKit nicméně vyvolává otázku, jak je to s podporou webových stránek. Bude možné používat všechny internetové stránky, jako s jinými prohlížeči? Programátorsky precizně udělané, jednoduché a přehledné jádro je zatím implementováno jen v minoritním Safari.

Na tohle bylo potřeba také dávat důraz a tak se každý build prohlížeče testoval na desetitisících stránkách. Díky dobře navržené architektuře testování bylo možné každé testování uskutečnit za neuvěřitelných 20 - 30 minut. Stránky byly vybrány podle popularity ve vyhledávání Google a ačkoliv byly na začátku správně vykresleny pouze ve 23%, tak je tomu nyní v 99%.

Zbrklé Google PR

V tomto případě PR myšleno jako public relation. Společnost Google odeslala marketingový komiks jednomu z velmi popuplárních bloggerů z Německa o něco dříve. Díky tomu se po internetu rozběhla vlna všemožných příspěvků a tento komiks už je k vidění na internetu v několika instancích. Poté jej Google uvolnil i na svých stránkách - Chrome Comic Book. Navíc se Google odhodlal i k oficiálnímu vyjádření na svém blogu.

Po spuštění můžete nový prohlížeč stahovat na stránkách Google google.com/chrome.

Update: Nyní je již možné prohlížeč stahovat a to i v češtině!

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související