Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

7 tipů jak pojmenovat nový projekt

18. 10. 2006 - 06:37

Hledat název pro nově spouštěný projekt je možná i obtížnější než nějaký vymyslet a vytvořit. Pro snažší vymýšlení nových názvů jsem připravil 7 tipů jak pojmenovat nový Web 2.0 projekt.

1. Délku názvu omezte na minimum

Čím kratší název, tím lépe se píše do adresního řádku. Nestavějte překážky už při psaní adresy. Doménové jméno by určitě nemělo přesáhnout délku dvou slov.

Př. cnn.com, ask.com, digg.com, ...

2. Buďte obecní nebo originální

Spuštění služby Flickr odstartovalo přímo závod nových projektů s podobným názvem. Ať už to byl Zoomr, Locatr nebo cokoliv dalšího. Pokud budete následovat cestu někoho úspěšného, tak to příliš nepomůže. Buď si zvolte nějaký originální název a nebo si radši vyberte velmi obecný termín, který popíše přesně činnost na webu nabízenou.

3. Povzbuzujte šeptandu (virální marketing)

Nemělo by být složité vyslovit jméno vaší služby či společnosti. Pokud se Vám při vyslovení názvu láme jazyk, zkuste si vymyslet něco jednoduššího. Stejně jako při psaní domény by i v případě slovního předání někomu jinému mělo být kladeno minimum překážek. Složitá výslovnost je jednou z nich.

4. Zaregistrujte si doménu .com

Pro nový projekt pravděpodobně nemáte tolik peněz, abyste mohli odkoupit již registrovanou .com doménu (jako to mohlo udělat Nintendo u domény Wii.com), proto ve svých úvahách dbejte toho, aby byla doména s vymyšleným názvem volná.

5. Vyvarujte se používání pomlček

Přidáním pomlček do názvu domény si koledujete jen o problémy, jak doménu psát. Pokud můžete, tak se pomlček vyvarujte. Existence pomlček v doméně dává velký prostor spekulantům, kteří počítají s překlepy a přímo na nich vydělávají.

6. Zabraňte doménovým hackům

Ano bývalo velmi kreativní pojmenovat projekt například jako Del.icio.us nicméně je to jen dobrý způsob, jak získat pozornost. Pro jednodušší přístup si Yahoo registrovalo i variantu delicious.com, aby bylo možné přistupovat bez nutnosti pamatovat si každou tečku v názvu. Pokud přeci jen chcete tečky v doméně, tak si registrujte i netečkovou a směrujte ji na variantu s tečkami.

7. Neodstraňujte význam

V dnešních dnech je velmi obtížné hledat nové a použitelné volné domény. I přesto se dá lehce pomoci. Stačí kombinovat název s nějakým obecným slovem.

Př. Feed/Burner, You/Tube, Hot/Mail, Tech/Crunch, ...

Ujistěte se ale, že lidé chápou obecné slovo ve správném smyslu jako Vy. Musí to dávat smysl a mělo by jít o něco pozitivního.

A teď už zbývá jen doménu zaregistrovat a začít...

Folksonomy - 7 Tips for Naming Your Web 2.0 Startup

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související