Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google Notebook

16. 05. 2006 - 16:30

Poslední novou službou, která byla pouze oznámena na Google Press Day (nyní již spuštěna) je Google Notebook. Poznámkový blok, který umožňuje ukládání nalezených informací a jejich zpracovávání. Navíc je možné uložená data sdílet mezi ostatními uživateli.

Instalace služby

Pro použití Google Notebook je třeba mít přihlašovací účet do Google (například k Gmailu) a nainstalovat si plugin do prohlížeče. Pak už je možné službu začít používat. Pro prohlížeč Internet Explorer se stáhne malý instalační program, který Google Notebook doinstaluje do prohlížeče. Opera je zatím bez podpory.

Filosofie služby Google Notebook

Google NotebookPři práci označíte část stránky, ať už jde o text nebo obrázky a přes pravé tlačítko uložíte do svého Google Notebooku. Vše se bude shromažďovat na stránce http://www.google.com/notebook/. Užitečná je služba hlavně při výzkumu nějakého tématu, shromažďování údajů a nebo jen jako poznámkový bloček pro věci, které nechcete zapomenout.

Poznámky v bloku je možné oddělovat ještě do různých skupinek (Actions... - Add section heading). Mezi sekcemi lze poznámky přesouvat táhnutím myši (drag&drop) a stejně tak jde manipulovat i se samotnou hlavičkou sekce.

Podpora sdílení

Podobně jako ve službě Google Calendar máte možnost vytvářet tématicky různé poznámkové bloky. Po dokončení výzkumu je možné také poznámky zveřejnit. Veškerý vytvořený obsah dostane svoji adresu, přes kterou jej bude možné sdílet s ostatními uživateli na internetu.

Co to udělá s konkurencí?

Jistou podobnost Google Notebook je možné najít v porovnání s del.icio.us. Uživatel si střádá zajímavé odkazy, agreguje ty nejdůležitější informace a případně je i předává dál.

Kromě okamžitého užitku pro uživatele, může být vytvořená databáze použita i k dalšímu vylepšování vyhledávacích algoritmů. Doplňková data můžou sloužit k vylepšení automatické detekce obsahu ve stránkách a nebo se mohou stát v budoucnosti přímou součástí výsledků vyhledávání.

Porodní bolesti

Jako každá nově spuštěná služba Google zažívá momentálně i Google Notebook menší porodní bolesti. Pravděpodobně je to z důvodu velkého zájmu uživatelů, kteří si chtějí novinku co nejdříve zkusit.

Hodnocení

Určitě se jedná o zajímavou službu, která může ulehčit vyhledávání informací na internetu a jejich následné zpracování. Jestli bude natolik po ruce, abych ji začal používat, to uvidím až časem.

Google Notebook

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související