Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

10 pravidel firmy Google

05. 12. 2005 - 21:03

Eric Schmidt a Hal Varian přináší 10 pravidel, kterými se řídí firma Google. Jak se chová vedení společnosti ke všem zaměstnancům, o co vše je postaráno a jaké mají zaměstnanci možnosti. Chtěli byste tam taky pracovat?

1. Najímat nové lidi komisí

Každý nově přijímaný člověk musí projít kolečkem několika zaměstnanců firmy Google. Počínaje personalisty, nadřízenými, spolupracovníky a nebo lidmi zcela nesouvisející s případnou pozicí. Každý na nového zaměstnance řekne svůj názor a podle toho dopadne i výsledek pohovoru. Je možné zacházet do větších detailů a nového potencionálního zaměstnance prověřit z mnoha hledisek.

2. Postarat se o všechny potřeby

Odstranit všechny překážky, které mají v cestě. Zaměstnanci mají možnost jíst prvotřídní jídlo, využít tělocvičnu, prádelnu, masáže, kadeřníka, myčku automobilů nebo autobusu pro dojíždění. Programátoři chtějí programovat a ne prát prádlo, proto se jim všechny zbytečné problémy snaží ušetřit.

3. Seskupit dohromady

Téměř každý projekt je v Google týmový. Nejlepší způsob, jak ulehčit jednotlivým týmům komunikaci, je dát je dohromady. Pokud programátor potřebuje konzultovat nějaký problém s kolegou, tak má možnost. Žádné telefony, emaily nebo čekání na odpověď. Sdílení kanceláří se týká i těch nejvyšších pozic v Google.

4. Ulehčit koordinaci

I přes blízkost jednotlivých týmů je třeba trochu administrace. Každý zaměstnanec jednou týdně zasílá krátký email o tom, co všechno během týdne zvládnul a čím se celou dobu zabýval. Každý potom může jednoduše posoudit, co se zvládlo udělat a jaké jsou pokroky.

5. Živit se vlastní stravou

Zaměstnanci intenzivně používají veškeré vytvářené nástroje. Pro každý projekt a úkol se používá interní webová aplikace. Veškerý obsah na intranetu je indexován a přístupný vyhledávačem. Zaměstnanci mohou přistupovat téměř k libovolným datům, které potřebují. Některé nástroje jsou pak zpřístupňovány i veřejně. Například díky tomu byl úspěšný Gmail. Uvnitř firmy totiž prošel několikaměsíčním testováním.

6. Podporovat kreativitu

Kromě 20% volného času, který má každý programátor pro vlastní tvorbu, je tu i interní emailová konference. Kromě možnosti zaslat libovolný názor a nápad, obsahuje také možnost jednotlivé nápady oznámkovat. Některou z dalších úspěšných aplikací může být právě některý ze zaslaných nápadů.

7. Usilovat o shodu názorů

Zatímco ostatní firmy mají pevně definovanou strukturu, v Googlu probíhá rozhodování podle většiny. Čím víc lidí, tím více rozumu. Role manažera v Googlu spočívá hlavně ve shromažďování jednotlivých názorů a pohledů. Takové rozhodování sice trvá déle, ale vede k lepším výsledkům.

8. Nepůsobit zlo

Již dlouho známý slogan Google, o kterém toho bylo napsáno mnoho. Ve firmě panuje atmosféra tolerance a respektu.

9. Rozhodnutí řídit daty

Téměř každé rozhodnutí je realizováno na základě kvantitativní analýzy údajů. Mnoho analytiků shromažďuje data, analyzuje výkonové metriky a nastiňuje budoucí trendy. Všechna data jsou maximálně aktuální a každý zaměstnanec má přehled o aktuálním stavu jednotlivých projektů.

10. Efektivně komunikovat

Každý pátek se pořádá sezení všech zaměstnanců firmy. Oznamují se novinky, představují nové projekty, pokládají otázky a odpovědi. Vedení společnosti zůstává v kontaktu se zaměstnanci a stejně i naopak.

Všech deset pravidel je velmi zajímavých. Nepracovat ve firmě, kde se většina tohoto desatera také dodržuje, tak bych i záviděl. Pračku nebo myčku aut u nás v Centru sice nenajdete, ale jinak si není na co stěžovat. A pro šikovné zájemce máme vždy dveře otevřené.8-)

MSN NBC - Google: Ten Golden Rules

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související