Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

IMAP na Centrum Email

11. 10. 2005 - 08:16

Jedna z funkcí požadovaných nejen v tuzemsku, objevuje se i mezi deseti nejpožadovanějšími funkcemi pro Gmail. Přístup k emailovým zprávám přes protokol IMAP (Internet Mail Access Protocol). Centrum jej nasadilo do testovacího provozu.

Bývalí testeři GigaCentra dostali k dispozici nově vytvořený IMAPový modul. Mají možnost jej otestovat ještě před nasazením do ostrého provozu. IMAP umožňuje po nastavení v emailovém klientu manipulovat s poštou uloženou na serveru jako by byla uložena na lokálním disku. Je možné vytvářet složky, přesouvat emaily a číst libovolný email. Přenáší se pouze data, která je třeba zobrazit (těla požadovaných emailů). Manipulace se zprávami probíhá za pomoci obecně definovaného rozhraní zasíláním příkazů (podobně jako si můžete pamatovat z příkazové řádky MSDOSu :) ).

Implementace celého modulu byla docela obtížná, chování jednotlivých emailových klientů se i přes definované standardy liší. Ačkoliv se na to nejdříve v Seznamu cítili, nakonec jim asi připadla implementace přiliš náročná. Ať už to byla náročnost na lidské zdroje nebo hardwarové požadavky. IMAP se v nejbližší době implementovat nechystali. Uvidíme, jestli je k tomu nedonutí ani změny u konkurence. Seznam by byl totiž posledním z velkých freemailových poskytovatelů, který ještě IMAP nenabízí. Stejně tak se jistě v blízké době přidá i Gmail :)

Napsali jiní

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související