Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google nasazuje satelit

05. 04. 2005 - 08:38

Docela očekávaný krok, po spuštění Google Maps bez satelitních snímků, byl konečně zrealizován. Google nasazuje do provozu satelitní snímky z produktu Keyhole. Satelitní zobrazení lze zapnout v obou službách, které využívají v Google zobrazení map - Google Maps i Google Local.

Integrace po necelém půlroce

Pět měsíců od zakoupení společnosti Keyhole se nic nového na internetu neobjevilo. Následovalo pouze snížení ceny za používání produktu Keyhole. Samozřejmě bylo jen otázkou času, kdy se satelitní mapy objeví dostupné i pro všechny online uživatele přes internetový prohlížeč. Mezikrokem bylo spuštění Google Maps.

Pozdější integrace satelitních snímků mohla být kvůli nezvládání časových termínů. Mnohem pravděpodobnější je úmyslné odložení kvůli uchování inovativního duchu a zachování kontaktu s píšící komunitou.

Podrobnější pohled

Pokud porovnáme Keyhole a satelitní zobrazení map v Google Local a Google Maps (obě běží na stejném systému map), tak najdeme několik podstatných rozdílů.

Satelitní zobrazení je pouze doplňková varianta do těchto 2 služeb. Možná i z toho důvodu je její funkčnost značně omezena:

  • pohled na rozdíl od Keyhole je pouze kolmo na zeměkouli a nelze jej naklánět
  • detailní zobrazení funguje zatím pouze nad USA, ačkoliv se zobrazuje celý svět, tak přibližování je jinde silně limitováno
  • přibližování není plynulé jako při používání Keyhole
  • ačkoliv to není přiliš rušivě, tak si toho lze všimnout. Každá mapa obsahuje ještě viditelný (někdy rušivý) vodotisk. Pravděpodobně se jedná o ochranu před ukradnutím nebo neautorizovaným použitím.

Plány do budocnosti

Opět je to další krůček vpřed. Myslím si, že se v budoucnu můžeme těšit na plnou integraci systému Keyhole do internetových mapových služeb. Vše je pouze otázkou času.

V budoucnu bude na Google Maps doplněno interaktivní sledování dopravních prostředků Ride Finder (zatím Beta) a později možná i interaktivní sledování satelitních snímků (např. pro sledování aktuální dopravní situace). Této výsady tajných amerických vládních organizací bude moci Google dosáhnout asi až po nasazení vlastních družicových systémů do vesmíru... ;o)

Google Blog - A bird's-eye view

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související