Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Eric Meyer o CSS - prokračujeme s kaskádovými styly profesionálně

22. 03. 2005 - 07:23

Pro čtenáře prvního dílu Eric Meyer - ovládněte kaskádové styly je tu pokračování velmi zajímavé knihy o CSS. Poodhaluje další finty při tvorbě internetových stránek a přibližuje každodenní práci každého kodéra. Předpokládá základní znalosti a noří se hlouběji.

Eric Meyer o CSS ProfesionálněPokud základní techniky formátovaní CSS znáte, není nutné kupovat i první díl. Sám autor to na začátku knihy uvádí. Kniha je dělána v podobném duchu, ale na předchozí díl se odkazuje snad jen v jednom nebo dvou případech.

V podobném stylu jako první díl

Čtenáře postupně seznamuje s deseti složitějšími projekty. Autor nejdříve nastíní zamýšlené úkony a potom krok po kroku postupuje až ke zdárnému konci. Po dokončení projektu nabídne pro vyzkoušení znalostí několik variant, kterými si lze na výsledné stránce zkusit pochopení problematiky a procvičit právě získané znalosti.

Pokročilejší témata

Náročnost většiny úkolů je mnohem vyšší než v prvním dílu knihy. Ne nadarmo se kniha na obálce chlubí nápisem PROFESIONÁLNĚ. Na úvod zatáhne do problematiky předěláním jedné stránky dělané tabulkovým designem. Dál se noří hlouběji do problematiky. Na rozdíl od prvního dílu naráží a zmiňuje mnoho nesrovnalostí v různých prohlížečích. Samozřejmě nabízí hned nějaké řešení (často i několik), kterými je možné problematická místa řešit.

Formátování galerie fotografií

Dalším projektem je formátování galerie obrázků. Jeden statický soubor a tři různé vzhledy bez změny HTML kódu. Podobnou galerii jsem si vytvořil pro publikování vlastních fotografií a stejným způsobem reším i formátování seznamu odkazů.

Návaznost jednotlivých projektů

Formátováním finanční zprávy se autor postupně dostane k formátování seznamů. Z nich vytvoří jednoduché menu a následně v dalším projektu rozvíjí myšlenku dál a tvoří menu rozbalovací. Navigace je důležitá, takže se k ní vrátí ještě v dalším projektu, kde navrhne několik typů záložek.

Když máte připravené pěkné menu nebo záložky, tak si můžete vytvořit vlastní vzhled pro weblog. Případně pokud nemáte potřebu pravidelného publikování příspěvků na internetu, můžete si vytvořit vlastní osobní stránky.

Styl pro CSS Zen Garden

Perličkou celé knihy je vytvoření stylu pro CSS Zen Garden. Uměním je nejen formátování složitého dokumentu, ale také balancování mezi grafickým návrhem na jedné straně a nabízeným HTML kódem na straně druhé. Autor vše nakonec dotáhne do zdárného konce, ačkoliv musí použít několik nešikovných fint, aby bylo nastylování možné.

Opravujeme IE pomocí htc souborů

Kniha zmiňuje dvě nedokonalosti Internet Exploreru, které je možné řešit htc souborem. Jednou z nich je nemožnost definice hover třídy pro jiné prvky, než je odkaz. A druhou velkou chybou prohlížeče IE je špatná podpora poloprůhledných PNG souborů. Tu je možné taktéž přidat jedním htc souborem! Kéž bych to tušil před rokem a půl, kdy jsem podobný problém řešil a nakonec jsem se musel spokojit s průhledným GIFem.

Zjistěte jaké to je být kodérem

Po přečtení této knihy pokročíte na cestě stát se kodérem zase o další kus. Pokud vás neodradí přečtení této knihy, je velká naděje, že se vám kodeřina bude líbit a že se v budoucnu stanete profesionálním kodérem. Chtěl jsem odkázat na výhodný nákup, díky kterému jsem pořídil obě knihy dohromady, ale bohužel to byla pouze krátkodobá akce. Přesto můžete využít přímo stránek nakladatelství pro lepší ceny a knihu zakoupit.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související