Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Atribut rel=nofollow a komentářový spam

20. 01. 2005 - 09:09

Včera jsem se zmiňoval v krátkých zprávách a dnes se již šíří informace po celém internetu (i českém). Možnost zákazu indexace jednotlivých odkazů na stránce, nástroj který možná omezí komentářový spam.

Nová hodnota atributu rel

Na impuls předních fulltextových vyhledávačů Google, MSN, Yahoo byla po domluvě zavedena hodnota atributu rel pro odkazy.

Označení odkazu rel="nofollow" znamená, že jej vyhledávač nemá brát v potaz při počítání relevancí. Tvůrce stránky mu nedává takovou váhu, jako normálnímu odkazu.

Například následující kód odkazující na Google:

<a href="http://www.google.com/" rel="nofollow">Google</a>

nepřidá stránkám www.google.com žádný bodík navíc, když na něj odkazuje. Tyto body jsou důležité při hodnocení stránek vyhledávačem a jejich umístění ve výsledcích vyhledávání.

Nulová hodnota pro spammery

Tohoto hodnocení začali velmi často využívat komentářoví spammeři, kteří tapetovali příspěvky textem s reklamou na své stránky a samozřejmě odkazem. Tím se snažili o lepší umístění ve vyhledávačích a hlavně přinášeli autorům stránek práci navíc.

Po zavedení hodnoty nofollow, její implementace do vyhledávačů a nasazení do komentářů se ztratí důvody, proč odkazy do komentářů rozsévat. A pravděpodobně se spammeři budou zaměřovat na jiné způsoby vlastní propagace.

V komentářích mám nasazeno

Tento atribut jsem již přidal do komentářů, jsou označeny všechny odkazy, které uživatelé na stránky přidávají. Pokud v komentářích narazím na zajímavý odkaz, který by si zasloužil i propagaci pro vyhledávače, tak to budu řešit editací příspěvku a přidání do souvisejících odkazů.

S firefoxem v obraze

Možná se vám bude hodit viditelnost těchto odkazů na všech zobrazovaných stránkách (zda webmasteři promptně reagují na nový atribut). Pokud používáte prohlížeč Firefox, tak s tím nebudete mít žádný problém.

Jednorázově lze použít vývojářskou lištu Web Developer Toolbar a příkaz CSS - Add User Style Sheet...

Případně poeditovat userContent.css (podobně jako při stylování Gmailu do jiných barev) a nakopírovat jej do výchozího profilu uživatele. Po restartu firefoxu se již budou odkazy označovat na všech stránkách. V praxi se mi vytvoření userContent.css nějak nedařilo, ač jsem to dělal podle návodu ze stránek mozilla.org:-| Prohlížeč jej prostě ignoroval.

Stylování si nastavte podle svého gusta, například vložte následující řádky. (nehodnocené odkazy jsou označeny červeným pruhem nad odkazem, červenou barvou a textem [REL] přidaným za odkaz.

a[rel="nofollow"]
{
   border-top: 3px solid #f00;
   color: #f00 !important;
}

a[rel="nofollow"]:after
{
   content: "[REL]";
}

Spolupráce vyhledávačů

Docela neočekávaná, ale jistě logická, je domluva jednotlivých vyhledávačů mezi sebou. Uvedení do praxe předcházela konzultace Google, Microsoftu a Yahoo. Jednostranná podpora by totiž neměla dostatečný účinek. Ostatně proto se postupně přebírá i řešení proti emailovému spamu DomainKeys.

Podpora v ČR

První vlaštovkou v českých vodách je podpora atributu vyhledávačem Morfeo. Ten již atribut rel s hodnotou nofollow bere v úvahu.

Související

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související