Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Hodnota doménového jména

27. 11. 2004 - 10:28

Narazil jsem na zajímavý příspěvek do diskusního fóra Cre8site, který popisuje, proč je doménové jméno důležité. Jakých sedm základních hodnot vám může přinášet vlastní doménové jméno.

  1. budování značky
  2. přenosnost
  3. zapamatovatelnost
  4. důvěryhodnost
  5. příchozí provoz
  6. shodná značka mimo internet
  7. související tld

budování značky

Používáním vlastní domény si vytváříte image, který má vliv na vaši činnost (obchod). Je to jedna z věcí, které lidi vidí, když s vámi přijdou do styku.

přenosnost

IP adresy se mohou měnit, můžete měnit hosting, ale vaše doména vám zůstane (pokud si ji nezapomenete zaplatit;o))

zapamatovatelnost

Dobrá doména je lehce zapamatovatelná. Většinu lidí nenutí prohledávat oblíbené a nebo vyhledávat vaši stránku vyhledávačem. Prostě si ji pamatují a napíší ji do adresního řádku.

důvěryhodnost

Doména je přeci jen více důvěryhodná než stránky hostované u nějaké společnosti s adresou v doméně třetího řádu a nebo dokonce v nějakém adresáři.

příchozí provoz

Některé domény jsou takového typu, že je lidé napíší do adresního řádku bez znalostí, co je na nich obsaženo. Osobně to používám při hledání stránek velkých společností - hledám firmu Oracle, tak dopíšu .com a uvidím, co se najde. Případně ještě pro obory, které neznám, ale potřebuji v této oblasti něco najít. (např. ryby.cz a podobně)

shodná značka mimo internet

Značky prezentované mimo internet jsou zakládány totožně i na internetu. Je známo několik případů, kdy velké společnosti bojovaly proti zabraným doménám s jejich značkou (pouze za účelem dobrého prodeje).

související tld

Pokud jste společnost s celosvětovou působností, očekává se, že budete mít koncovku .com. Naopak jako nevýdělečná organizace koncovku .org. Když se specializujete pouze na jeden stát, budete volit top-level doménu daného státu. Tld může doplňovat hodnotu dobrého doménového jména a ukazovat umístění nebo typ organizace, která tuto adresu používá.

přes Search Engine Roundtable - The Value of a Domain Name

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)