Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

5 tipů pro uživatele Google Chrome

04. 09. 2008 - 20:58

Po stažení Google Chrome jsem jej nastavil jako výchozí prohlížeč a od té doby nebyl důvod k návratu k Firefoxu. Rychlost prohlížeče je opravdu návyková a běžný uživatel ani nepostřehne rozdíl oproti předchozímu prohlížeči. Pro ty pokročilé se mohou hodit následující tipy.

Aplikace Gmail

Google Chrome LogoKombinací prohlížeče Google Chrome a webových služeb lze vytvořit dojem normálních aplikací systému Windows. Stačí při otevřeném Gmailu zvolit ikonu stránku, vybrat možnost Vytvořit zástupce a nechat si vytvořit zástupce na plochu. Pokud kliknete na ikonu Gmailu na ploše, tak se spustí prohlížeč v samostatném okně bez záložek a adresního řádku. V levém horním rohu má aplikační ikonu - faviconu, podobně jako ostatní spuštěné aplikace. Podobně je možné postupovat u libovolných stránek.

Dokování a vytahování záložek

Jedna věc mi občas ve Firefoxu chyběla - možnost odpojit některou ze záložek do samostatného okna. To je teď s Google Chrome možné. Stačí jen uchopit kurzorem myši záložku a vytáhnout ji mimo prohlížeč. Nebo naopak vytaženou záložku natáhnout zpátky do lišty - mezi ostatní záložky.

Roztažitelná Textarea

Bez instalace rozšíření je možné také měnit velikost vykreslených oblastí pro psaní textu. Přijde Vám oblast malá nebo naopak velká? Nyní máte možnost změnit jejich velikost.

Obnovení zavřené záložky

Praktickou zkratkovou klávesou je kombinace Ctrl-Shift-T. Pokud omylem uzavřete nějaké okno, ale uvědomíte si, že jej chcete zpět. Není nic jednoduššího. Pokud si nechcete pamatovat další novou zkratku, tak stačí navštívit výchozí úvodní stránku prohlížeče a hledat v seznamu v pravém sloupci - část je označena jako Nedávno zavřené karty.

Virtuální adresa about:

Podobně jako ve Firefoxu můžete i v Google Chrome využít několik adresních zkratek na lokální funkce prohlížeče. Samozřejmostí je podpora klasické virtuální adresy about:blank. Ty ostatní už nejsou tak typické a podíváme se na ně blíž. Některé z těchto možností mohou docela dobře nahradit pluginy, které jsou potřeba v prohlížeči Firefox.

about:version

Zobrazí základní informace o prohlížeči. Popis verze prohlížeče (jestli jde o testovací betaverzi nebo oficiální sestavení. Na konci potom řádek, kterým se prohlížeč hlásí na internetu - takzvaný UserAgent.

about:plugins

Rozsáhlá stránka zobrazu

jící všechny typy souborů, které je schopen prohlížeč zpracovat nainstalovanými pluginy. Prohlédnout si můžete MIME typ souborů, textový popis, typické přípony a informaci o tom, zda je plugin povolený.

about:cache

Zobrazí stránku všech odkazů, které jsou uloženy v cache - dočasné paměti prohlížeče. Každý z odkazů je možné následně zobrazit přes prefix view-cache:URL, který zobrazí daný soubor z dočasné paměti. Zobrazeny jsou URL, hlavička, kterou server vrátil při stahování souboru a následně i hexadecimální reprezentaci souboru s jejich bytovou reprezentací v pravém sloupci.

about:memory

Zobrazuje informace týkající se paměti. Jednotlivé procesy záložek, které mají nějakou paměť alokovanou - a to jak fyzickou, tak i virtuální. Stejně tak jsou na začátku zobrazeny paměťové nároky všech spuštěných prohlížečů - Chrome, Firefox, Opera i Internet Explorer.

about:stats

Stránka je uvedená vtipnou hláškou: Shhh! This page is secret!. Zobrazují se interní čítače prohlížeče. Můžete si zjistit počet globálních objektů parseru V8, velikost zkompilovaného kódu nebo parametry kontroly pravopisu.

about:histograms

V histogramech získáte ještě další statistiky, které si Google Chrome ukládá pro interní použití. Najdete zde rychlost generovaných náhledů stránek, histogram rychlosti dotazování do historie a podobně.

about:dns

Na této stránce získáte informaci o DNS cache. Záznamy jsou resolvovány dopředu, aby se zrychlila práce prohlížeče při přechodu na další stránky. Stejně tak se dozvíte, jaké záznamy si prohlížeč bude načítat při dalším spuštění.

about:network aneb LiveHTTPheaders pro Google Chrome

Je možné sledovat stahování jednotlivých souborů z internetu a rychlost jejich načítání. Není to nástroj, který zcela nahrazuje LiveHTTPheaders, ale podobné informace s touto stránkou získáte dostatečně.

about:crash

Pomocná stránka, která se zobrazuje při problémech záložky. Zobrazí se smutná složka a textová informace o problémech na stránce.

Rozšíření pro Google Chrome

Ačkoliv zatím Google Chrome neumožňuje přidávání různých rozšíření, určitě s nimi můžeme v budoucnosti počítat. Minimálně pro Google Toolbar bude chtít Google přidat možnosti rozšiřování funkcí prohlížeče.

Související

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související