Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google Chrome - první pohled

03. 09. 2008 - 08:20

Nakonec mi to nedalo a po zaslání tiskové zprávy od Google, že je Google Chrome k dispozici jsem si jej hned stáhnul a nainstaoval. Podívejte se na Google Chrome z blízka a přečtěte si několik postřehů z prvního spuštění.

Úvodní obrazovka po instalaci

Pokud jste do teď používali prohlížeč Firefox, tak bude instalace a přechod téměř bezbolestný. Instalátor si totiž může importovat veškeré záložky, nastavení a hesla z instalace prohlížeče Firefox.

Google Chrome - úvodní obrazovka

Informace o prohlížeči

Podobně jako ve Firefoxu funguje adresa about:, která zobrazí základní informace o prohlížeči.

Google Chrome - informace o prohlížeči

Důkladný přehled o paměti

Pokud dopíšete do adresního řádku about:memory nebo si přes správce procesů zobrazíte informace pro experty - získáte podrobnou stránku o alokované paměti, použitých zdrojích, namapované paměti a celkovém obsazeném místu. Běží-li vedle i prohlížeč Firefox, tak můžete přímo porovnávat.

Google Chrome - informace o použité paměti

Firebug pro Google Chrome

Než bude dostupný klasický Firebug pro Google Chrome, bude pravděpodobně nějakou dobu potřeba posečkat. Nicméně i v základní instalaci prohlížeče dostanete základní vývojové nástroje. Najdete je v nabídce stránky - Vývojář. Tam najdete jak možnost zobrazit Zdrojový kód stránky, tak možnost Ladění JavaScriptu nebo Konzoli JavaScriptu. Nakonec také správce úloh.

Google Chrome - Konzola JavaScriptu

Správce úloh

Google Chrome - správce úloh

Anonymní režim

V možnostech stránky si můžete otevřít okno v anonymním režimu. Stránky navštěvované v tomto okně se nezobrazí v historii, nebudou se ukládat žádné cookies. Naopak složky, které sami vytvoříte a soubory, které stáhnete, zůstanou stále na disku.

Google Chrome - anonymní režim

Chcete si tento rychlý prohlížeč vyzkoušet taky? Stahujete na stránce www.google.com/chrome. Všechny mnou testované stránky mi fungovaly bezproblémově, až na nemožnost posunu mapy na Mapy.cz.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související