Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google My Maps

16. 04. 2007 - 06:03

I když je možné Google Maps použít pomocí API, může tomu bránit netriviální generování mapových dat pro zobrazení. S novinkou Google My Maps je vytvoření vlastní vrstvy úplně jednoduché. Stačí přijít na mapy Google a začít editovat vlastní vrstvu.

Google Mapy - My Maps Pro použití této funkce je potřeba přihlášení k účtu Google Account (například od Gmailu). Všechny vytvořené vrstvy jsou pak připojeny k aktuálnímu loginu.

Co vlastní mapy nabízí

  • Označit oblíbená místa na mapě
  • Kreslit čáry a mnohoúhelníky
  • Přidávat vlastní text, fotografie a video
  • Sdílet vytvořené mapy s přáteli a rodinou
  • Sledovat historii v minulosti vkládaných adres

Vytvořenou vrstvu je navíc možné uložit jako KLM soubor, který lze zobrazit i v programu Google Earth. Můžete ji tak uložit a poslat známým a nebo zobrazovat v Google Maps integrovaných do vlastní stránky.

Podobnou funkci již nabízí nějakou dobu i mapy vyhledávače Ask.com. V lokálním vyhledávači Ask City nabízí také editační a kreslící možnosti. Navíc dává k dispozici i nadefinované tvary, možnost přidat text a ukládat několik různých map dohromady.

Pokud si chcete definici vlastní mapy vyzkoušet, stačí navštívit Google Maps, vybrat záložku My Maps a vytvořit novou mapu přes Create New Map. Je třeba mít uživatelský účet u Google a možná i prohlížeč nastavený na angličtinu.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související