Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Spam a cenzura na Google Mapách

06. 02. 2007 - 06:44

Od spuštění vyhledávačů se objevily techniky, které se přes sněhobílé SEO nebo černoklouboučnickou manipulaci snaží ovlivňovat výsledky vyhledávání a dostat na první místa. Nyní jsme se dočkali i dalšího ovlivňování - služby Google Maps. A nejen to, objevují se první případy cenzury satelitních snímků.

Spam na Google Maps a Google Earth

Google Maps LogoSe spamem se setkáváme pravidelně ve svých emailových schránkách. Balastem jsou zaplavovány i indexy internetových vyhledávačů. Nyní se již první nadšenci snaží ovlivňovat satelitní snímky zveřejňované na mapových službách, kterými jsou například Google Mapy a Google Earth.

Nějakým způsobem se skupina Australanů dozvěděla o plánovaném přeletu přes australskou Sydney. Rozhodla se, že se zvěční na některém ze satelitních snímků a zkrášlí to i upoutávkou na vlastní webové stránky a služby. Na blogu si můžete prohlédnout podrobnou fotografickou reportáž z celé akce.

Rozmazávání satelitních snímků

Koncem ledna se objevily první zvěsti, že Google začíná rozmazávat některé strategické body na satelitních snímcích. Nejprve to začalo v Americe.

Jeden student při pohledu na svou školu objevil rozmazané snímky v oblasti jaderného výzkumného zařízení. A další pohled na jadernou elektrárnu v Plymouth ho utvrdil v tom, že nepůjde o ojedinělý případ. Při kontrole v Google Earth objevil podobně upravené satelitní snímky.

Rozmazávání i v Indii

Po schůzce zástupců Google Earth a indických zástupců z ministerstva bylo dohodnuto, že důležitá indická zařízení budou masována nebo upravena.

Přes internetové služby zobrazující satelitní snímky budou dostupná měřítka pouze do rozlišení 25-30 metrů. Maskována budou výzkumná centra, doly, vojenská zařízení, vesmírná střediska nebo budovy s jadernými zařízeními.

Prameny

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související