Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google prohledává patenty

14. 12. 2006 - 17:21

Firma Google často žádá o registraci svých produktů nebo jejich částí u amerického patentového úřadu. Patrně zaregistrovaných patentů už bylo tolik, že se rozhodl vytvořit jejich vyhledávání. Služba je již k dispozici na internetu, pojďme se na ni blíže podívat.

Klon Google Book Search

Google LogoSlužba Google Book Search nedávno prodělala malé úpravy uživatelského rozhraní. Ovládáním se spíš podobá rozhraní Google Reader křížený s Google Maps. Stránky popisující jednotlivé patenty je možné listovat s postupným dočítáním stránek. Navíc zoomování dokumentů funguje podobně jako na mapách, kdy se po přiblížení dočítá zvětšená verze dokumentu.

Přes 7 milionů patentů

Úvodní stránka služby se chlubí číslem přes 7 milionů patentů. Pro ilustraci nabízí pět náhodně vybraných schémat. I když jsou data zcela totožná jako na webu patentového úřadu, tak je dost dobře možné, že služba bude mnohem více navštěvovaná. Bude to důsledkem mnohem příjemnějšího uživatelského rozhraní než na originální službě.

Patenty od Google

Samozřejmě je možné použít službu i pro nalezení všech patentů, které si Google registroval. Stačí hledat inassignee:Google, najdete zatím 29 patentů, ke kterými se teď Google přiznává. Číslo je tak malé patrně proto, že jsou zobrazeny pouze žádosti o patent, které byly již potvrzeny.

Až si budete chtít registrovat v Americe nějaký patent, může se Vám hodit vyhledávání Google Patents. A pokud to nikdy potřebovat nebudete, zkuste se podívat třeba na patenty skateboardu, kopírky nebo elektrické kytary.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související