Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google Pages Beta

23. 02. 2006 - 16:10

Jednoduchý editor stránek, kterým se dá během několika minut vytvořit pěkná internetová stránka podle vlastních představ. Google Pages je služba, která by měla tuto základní myšlenku splňovat. Pokud máte svůj Google Account, tak se přihlaste na http://pages.google.com a začněte tvořit.

Editor i pro babičku

Kdokoliv, komu nedělá problém procházení internetových stránek by neměl mít problém s používáním této nové služby.

  • výběr rozložení stránky
  • volba vzhledu z několika šablon
  • vyplnění předdefinovaných polí
  • zobrazení náhledu stránky
  • publikace stránky

Google Pages ManagerZákladní postup, kterým se ubírá tvorba nových stránek. Vytvořené stránky potom bydlí na doméně googlepages.com a doménou třetího řádu je Vaše přihlašovací jméno ke Google Accounts.

K dispozici máte 100 MB prostoru, který využijete jak k ukládání stránek, tak hlavně pro ukládání obrázků, dokumentů a ostatních souborů.

Základní nástroje

Práce vychází z několika základních šablon, které budou většinou vyhovovat. Při psaní textu je možné základní formátování, volba barev nebo fontu. Jednoduché je také přidávání odkazů (jak na stránky v rámci webu, tak i na externí odkazy nebo emailové adresy).

Nicméně nění zapomenuto i na přímou tvorbu HTML kódu - ač je omezena pouze na vybranou část stránky.

Vytvoření tabulky zatím není možné přes WYSIWYG editaci, ale jen vložením do HTML kódu. Ale předpokládám, že pokud budou uživatelé tuto funkci požadovat, tak se jí také časem dočkají.

Správce stránek

Google Pages ManagerAdministrace jednotlivých stránek kromě přidávání nových umožňuje i duplikování stávajících a nebo jejich mazání. V pravé části jsou také všechny přílohy přidané do stránek.

Označené stránky je možné poslat libovolnému kamarádovi emailem (do nového okna se otevře předvyplněná nová zpráva z Gmailu (účet je k dispozici, protože jste se přes něj přihlásili).

První dojmy

Aplikace spuštěna ve stádiu Beta. Nicméně takto to chodí u většiny nových služeb na Google. Nicméně na službě jde zatím pozorovat několik neduhů. Příčiny mohou být jak větší návštěvnost všech nadšenců, kteří se o novince postupně dozvídají. Nebo ještě nevychytané chybičky, které ještě čekají na ulovení a opravu.

Publikace stránek probíhá pravděpodobně přes několik datových center, takže občas se může stát, že stránka se zobrazí, ale na druhé načtení vrací kód 404. Je to malá daň za jistější dostupnost stránek v budoucnosti. Uvidíme, třeba se ji podaří odstranit.

Dalším problémem byly automatické náhledy při vkládání obrázků do stránky. Po vložení třech obrázků to již další odmítalo zmenšovat, protože je zmenšování dočasně mimo provoz.

Jinak je služba zajímavou alternativou ke studiu specifikací HTML, CSS, JavaScriptu. Nedosáhnete sice libovolného vzhledu, ale pro základní publikování informací je to zcela dostatečné. Je možné, že se v budoucnu stane součástí balíku pro menší a střední firmy jako editor stránek na Vaší doméně. Pokud vás služba zaujala, tak ji neváhejte zkusit.

TechCrunch - Google pages released

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související