Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

8 chyb při přípravě prezentace

23. 01. 2006 - 07:20

Pokud se chystáte na nějakou prezentaci, kterou nebudete mít na svém vlastním počítači, tak si dávejte pozor. Můžete narazit na několik problémů, které vás nemile překvapí až během vašeho vystoupení před publikem.

Fonty

Ne každý počítač bude mít nainstalované právě Vaše oblíbené fonty. Pokud používáte nějaký nadstandardní font, tak jej raději přidejte k prezentaci (Tools -> Options, záložka Save). Její velikost se sice zvětší, nicméně nebudete překvapeni, že vše vypadá zcela jinak.

Vložené objekty

Pokud chcete přidat ilustrační zvuk a nebo dokonce video, tak nezapomeňte, že musí být také součástí prezentace. Když máte takové choutky, tak raději použijte variantu prezentace na CD (File -> Package for CD). Umístí se tam všechny potřebné soubory a vy se můžete před prezentací klidně vyspat.

Používejte odrážky

Prezentace má být pro vás pouze vodítko. Nemělo by tam být vše napsané, abyste to mohli jen číst. Sesumírujte si myšlenky, udělejte z nich pár bodů, které vás povedou. Stejně tak se může posluchač vrátit zpět k výkladu, pokud na chvilku znepozorní.

Používejte šablony

Pokud máte nastavený nějaký výchozí vzhled, tak již šablony používáte. Když budete chtít vzhled prezentace měnit, tak to dělejte přes šablony. Je to nejjednodušší způsob jak změnit, během několika kroků, celou prezentaci.

Kontrolujte překlepy

Je to nejjednodušší, co můžete udělat. Stačí F7 a kontrolování překlepů může začít. Nicméně většina lidí na tuto část ráda zapomíná. :)

Nekopírujte obrázky z webu

Většina obrázků není určena ke kopírování. Navíc většina obrázků na internetu je bitmapová - obarvené pixely. Pokud jej budete chtít nějakým způsobem zvětšovat, tak bude vypadat čím dál hůř. Pro prezentace se mnohem lépe hodí cliparty - vektorové obrázky, které lze zvětšovat libovolně bez ztráty kvality.

Pamatujte na publikum

Raději během tvorby kontrolujte vznikající snímky. Ne vždy může být vše jasné, jak to připadá vám. Proto se na to snažte myslet a vše po sobě kontrolovat.

Kontrolujte posluchače

Při prezentování se pravděpodobně stane jedna z následujících věcí:

  • nikdo nebude reagovat - není to konec světa a je to většina případů, jak probíhají prezentace. Zůstaňte nad věcí a případně si vyberte někoho, kdo vypadá zaujatě a dejte mu pár otázek.
  • publikum ztratí zájem a začne se bavit - to je asi nejhorší případ, nicméně neváhejte, zeptejte se někoho z diskutujících, zda nemá nějaké dotazy. Pokud se mírně usmějete, celou situaci to může jen zlepšit.
  • účastníci jsou zaujati a chtejí se zapojit do diskuse - je to asi nejlepší možnost, nicméně ani tady neztrácejte nadhled a snažte se celou situaci kontrolovat

A pokud vás čeká v nejbližší době nějaká prezentace, tak přeju hodně úspěchů.

SympleByte - 8 mistakes when creating PowerPoint presentations

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)