Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

retrievr - vyhledávejte kreslením

04. 01. 2006 - 17:01

Většina vyhledávání v obrázcích je nyní realizována za pomocí textového vyhledávání. Ať už ve jménech souborů, odkazovaných textů a nebo klasifikačních štítků. Retrievr se snaží vyhledávat za pomocí kreslení.

Překonejte první negativní pocit

Prvních pár obrázků bylo zcela scestných a tak jsem si říkal, že to bude jen taková hloupost. Nicméně jsem zkusil kromě černé i barvy další. Vyhledávání totiž dává větší důraz na barevné tóny v obrázcích než na kreslené tvary. Tvary také zcela neignoruje, ale dává jim zatím menší váhu.

Služba spíš pro grafiky

Běžný uživatel asi často službu využívat nebude. Nicméně pro grafiky nebo návrháře může být tento typ vyhledávání k užitku pro hledání vhodného pozadí do nově vznikajících stránek. Nakreslením patřičných barev se totiž dostaneme přesně ke snímkům, které můžou do vytvářené grafiky přesně pasovat.

Neočekávaný zájem o službu

I když na začátku služba vyhledávala při kreslení, kvůli vysokému zájmu bylo potřeba přidat vyhledávací tlačítko. Nejen výkonově, ale i uživatelsky je to podle mě lepší volba. Index obrázků je vytvořen ze služby flickr a autoři serveru se jej v nejbližší době chystají ještě dále rozšiřovat.

Úspěch hledání záleží i na talentu

I pokud hledáte něco konkrétního, tak se může dařit podobně jako mně. Někdy bylo potřeba nakreslit několik pokusů, ale nakonec jsem se k vyhledávaným obrázkům přeci jen dostal. A to teprve pokud člověk umí lépe kreslit a nebo namísto myši má k dispozici tablet.

Následující obrázky ilustrují mé vyhledávací pokusy (spíše ty úspěšné).

retrievr červený retrievr oko

retrievr květina retrievr kopretina

retrievr žena retrievr strom

retrievr červená barva retrievr zelená barva

retrievr modrá barva retrievr žlutá barva

A pokud si chcete vyhledávání zkusit sami, tak se podívejte přímo na stránky retrievr.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související