Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

10 tipů úspěšné webové aplikace

29. 11. 2005 - 09:40

Jak se chovat při spouštění nové webové aplikace. Deset zajímavých tipů, které se vyplatí dodržet. A nebo jako u všech pravidel některé z nich naopak porušit, abyste uspěli na internetu. Snažíte se vyhovět některým z níže popsaných bodů nebo jsou pro všechny samozřejmostí?

10 tipů pro nové weby

  1. zužte záběr
  2. odlište se
  3. buďte přirození
  4. buďte nároční
  5. orientujte se na uživatele
  6. buďte samostatní
  7. buďte lační
  8. buďte drobouncí
  9. buďte aktivní
  10. buďte vyrovnaní

1. Zužte záběr

Zaměřte se na nejmenší možný problém, který můžete vyřešit, aby to bylo užitečné. Většina společností začíná dělat příliš mnoho věcí najednou. To přinese jen těžkosti a dostanete se do problémů, že tohle tam musí být taky.

Pokud se zaměříte na menší věci, získáte několik výhod: S menší prací můžete být nejlepší v tom, co děláte. Malé věci se stanou většími, pokud se na ně podíváte z větší blízkosti. Můžete se lépe umístit na trhu, pokud jste více zaměření. Pokud potřebujete partnerství nebo vás chce někdo koupit, je menší šance, že budou problémy.

Většinou je tento bod porušován ze strachu, aby nebyla služba triviální. Pamatujte si: Pokud se stanete jedničkou ve své kategorii, ale kategorie je příliš malá, tak můžete vždy rozšířit svůj záběr - a máte se již od čeho odrazit.

2. Odlište se

Nápady jsou ve vzduchu. Vždy existuje mnoho lidí, kteří přemýšlí a možná i pracují na stejné věci. A jeden z nich je Google. Vyrovnejte se s tím. Jak? Nejdřív si uvědomte, že žádná zajímavá oblast nemůže být omezena pouze na jednoho hráče. Konkurence je důležitá hlavně pro nové trhy.

Specialista vždy bude mít navrch nad někým, kdo je zaměřený příliš obecně. Dále zvažte něco, co nebude příliš na hraně. Mnoho velmi úspěšných společností uspěla na místech, kde si již každý myslel, že je vše vymyšleno a hotovo. Pokud je správně předěláte a upravíte, máte vyhráno. Vytvořte si unikátní název. Hlavní chybou je být příliš popisný. Ale to vede pouze k těžce rozlišitelným názvům. Mnoho blogovacích systémů má ve svém názvu Blog.

3. Buďte přirození

Pomalu se přesouváme do éry "přirozeného webu" (a přirozené tvorby obsahu). Je to mnohem větší než zájmový web nebo profesionální web. Proč? Lidé žijí své životy. A nyní ve svém životě mají broadband. Pokud chcete zasáhnout mnoho domácností, vytvořte službu, která bude pasovat a pomáhat lidem v jejich životě. Nepožadujte příliš závazků nebo změn identity. Flickr umožňuje publikování obrázků těch, kteří nikdy neuvažovali, že budou něco publikovat. Oni pouze sdílí obrázky se svými přáteli nebo rodinou - přirozená činnost. Skype umožňuje přirozenou konverzací - proto slaví takový úspěch.

4. Buďte nároční

Dalším stálým pravidlem, které se týká všeho: vlastností, zaměstnanců, investorů, partnerů, příležitostí v tisku. Nové projekty jsou často příliš dychtiví přijmout lidi nebo nápady do vlastního světa. Vždy si můžete dovolit počkat, pokud se na něco necítíte, falešný poplach je obvykle lepší než falešná jistota. Jedna z největších silných stránek Google a zdroj frustrací pro ostatní je říct ne na různé příležitosti, lehce vydělané peníze, potencionální zaměstnance a obchodní dohody.

5. Orientujte se na uživatele

Uživatelský zážitek je vším. Vždy byl, ale je to stále podceňovaná hodnota a stejně málo se do ní investuje. Pokud neznáte návrh orientovaný na uživatele, tak jej studujte. Najměte lidi, kteří jej ovládají. Buďte jím posedlí. Žijte a dýchejte jím. A vemte s sebou celou společnost. Lépe opakovat stokrát, abyste získali správnou funkci než přidat dalších sto navíc. Kouzlo AJAXu je to, že umožňuje od stránky větší odezvu. Značkování může některé věci ulehčit. Označit, aby se v nich dalo hledat nebo je klasifikovat, ale možná ne ve vaší aplikaci. Kouzlo API je to, že umožňuje přidávat vývojářům další funkce pro uživatele, ne pro technické nadšence. Neodbočujte od technologií nebo od blogovacích schopností. Vždy se zaměřte na uživatele a u toho zůstaňte.

6. Buďte samostatní

Nejlepší produkty většinou vždy přijdou od někoho, koho trápí nejvíc. Vytvořte něco, o čem si myslíte, že by mělo na světě existovat. Buďte uživatelem svého vlastního produktu. Najměte lidi, kteří jsou uživatelé vašeho produktu. Vylepšujte je podle vašich vlastních představ. (Ale neobelhávejte se, že jste uživatelé, pokud se to týká použitelnosti.) Nenechte se zlákat k dohodám s velkými společnostmi na úkor uživatelů nebo na úkor vylepšování vašeho produktu. Pokud jste malí a oni velcí, tak si vzpomeňte na bod 4.

7. Buďte lační

Vždy je dobré mít možnosti. Jednou z nejlepších cest, jak toho docílit je mít zdroj příjmu. Zatímco je pravda, že množství uživatelů je hodnotou, nesmí se stát celou strategií nebo se stane cestou do záhuby. Jinak řečeno, vytvořte nějakou funkci, která bude placená. Začněte požadovat placení do 6 měsíců (a využijte PayPal). Fajn, zdroj peněz může jen urychlit růst, ne jej potlačovat. Máte totiž pohon pro pohyb na trhu. Navíc, co je ještě důležitější, příjem peněz vás dostává do silnější pozice, pokud dojde k jednání o akvizici. Vlastně zvažte, jestli vůbec potřebujete verzi, která bude zdarma. Například TypePad vytvořil velmi zajímavý obchodní model.

8. Buďte drobouncí

Je standardem, že nové projekty na webu začínají s nízkými cenami. Větší týmy rádi koupí menší společnosti, které vyrábí inovativní věci. Malé odkupy jsou možné pouze, pokud jsou malé společnosti levné. Nikdy není drahé cokoliv začít, proto je dobré cenu společnosti udržovat tak nízko, jak jen to je možné.

9. Buďte aktivní

Jedna velká pravda o nových projektech zní, musíte být přizpůsobiví. Mnoho společností zkrachovalo jen díky tomu, že nebylo schopno opravit nebo změnit své plány. Namísto toho běžely tak dlouho, jak jen mohly podle počátečních předpokladů, dokud nevyhořely.

Pyra začala s cílem postavit aplikaci pro projektové manažery a ne Blogger. Společnost Flickr chtěla vytvořit hru. Ebay se snažil o tvorbu aukčního programu. Počáteční podmínky byly většinou špatné. Proto nefunguje model vodopád u vývoje aplikací, ale uplatňují se spíše agilní modelování.

10. Buďte vyrovnaní

Co je nový projekt bez zakalených očí, rychlých svačin namísto obědů, zírání do zdi mnoho dnů a nocí, poháněný kofeinem a stresujícími partnerskými nocemi? Odpověď? Mnoho zajímavého času pro práci. Ano, odevzdání něčemu je rozhodující. A ano, dobré časy přijdou ale někdy je potřeba nadměrného a bolestivého množství práce. Ale nemůže to tak být po celou dobu. Příroda požaduje vyrovnanost pro zdraví těla i mysli jak pro vás, tak i pro ty se kterými spolupracujete. Bez toho bude vaše společnost bezcenná. Není lepší cesta k zarovnání rovnováhy a snížení stresu, které je v procesu GTD od Davida Allena. Naučte se jej a žijte jej. Udělejte z něj část vaší společnosti a budete mít tajnou zbraň.

11. Buďte opatrní

Překombinovaný seznam pravidel nemůže být brán příliš doslova. Vždy existují nějaké výjimky.

Evhead - Ten Rules for Web Startups

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související