Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Každý internetovým obchodníkem s knihami

06. 11. 2005 - 21:11

Google Print, připojilo se Yahoo a nakonec si začíná dělat choutky i tuzemský Seznam. Skenování knih, jejich indexace a prohledávání se stává populární. Vyhraje ten, kdo na internetu nabídne největší množství knih v co nejkratší době.

Větší obtíže v začátcích

Drawing tigerGoogle začal čeřit vodu přípravou služby Google Print. Skenování všech knih na světě, jejich prohledávání a následný prodej (nasměrování na konkrétní obchodníky). Jeho nově vytvářená služba rozpoutala bouřlivou diskusi a odpor u nakladatelů. Nicméně počáteční spory pomalu utichaly, Google se do toho opět pustil s velkou vervou. Na oficiálním blogu se vyjádřil, že si autorských děl váží a služba bude dostatečně ošetřena proti případnému zneužití autorských práv.

Dvojka se přidává

Yahoo se do hry připojilo hned vzápětí. Připojilo se k nově vznikající Open Content Alliance a pomalu začalo pracovat na vlastním Yahoo Printu.

Microsoft nezůstává pozadu

Stejně jako pánové v Googlu, tak i Microsoft se snaží dohnat, co zaspal. Plánuje zdigitalizovat přes 100 000 knih britské knihovny.

Nákupní domy mají obavy

Dění na internetovém trhu samozřejmě bedlivě sleduje i nejznámější americký obchodní dům Amazon.com. Již nějakou dobu umožňuje svým zákazníkům prohlédnout několik stránek z knihy. Bylo by škoda, kdyby mu Google svoji novou službou všechny návštěvníky sebral a směroval je i do konkurenčních obchodů nebo si dokonce vydělával na provizi sám. Určitě se na to připraví a nabídne podobné vyhledávání jako Google.

Probouzí se i Seznam

Minulý týden se nechal ve vysílání stanice BBC slyšet Seznam, že se bude snažit přijít se svou troškou do mlýna. Objednává tři knižní skenery a příští rok bude chtít naskenovat asi 30 000 knih. Všechny knihy budou v češtině. Doplní tak mezeru, kterou bude mít Google jistě ještě nějakou dobu. Zatím jsou to jen sliby a uvidíme, jestli to nedopadne podobně jako slibovaný IMAP4 do freemailu.

Knihy online v praxi

Na Google Print Beta již máte možnost prohledávat několik prvních exemplářů. Pokud se jedná o knihy chráněné autorskými právy, je třeba přihlášení do Google Accounts. Potom již můžete nerušeně prohledávat a listovat zaindexovanými knihami. Aby se zamezilo případnému zneužití a kompletnímu stažení celé knihy, jsou některé stránky nepřístupné.

Pro případné zájemce budou možnosti prolistování více než dostatečné a pokud potřebujete dohledat nějaké informace, které se na internetu donedávna nevyskytovaly, tak můžete uspět tady.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)