Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Centrum - Inteligentní vyhledávání

10. 06. 2005 - 00:31

Dnes byla spuštěna další nová služba na portálu Centrum.cz. Po nových firmách, umožňujících lokalizované vyhledávání spatřilo světlo světa nové inteligentní vyhledávání. Přináší několik zajímavých novinek.

Větší integrace s lokálním vyhledáváním a mapou

Nové lokální hledání firemPo spuštění další verze firem bylo možné lepší spojení výsledků vyhledávání. Výsledek, který je možno lokalizovat, má u sebe i informace o adrese a v kontextové nabídce se zobrazuje i detailní mapka s umístěním firmy nebo instituce.

Pokládaný dotaz je analyzován na přítomnost nějaké lokality, která je zjištěna a dotaz je lokalizován podle zadaného umístění. Pokud se hledá jen lokalita, tak je nabízen i tip na zobrazení lokality na mapě.

Fulltextové výsledky

Vyhledávací homepage Cetnrum.czVýsledky hledání jsou fulltextové a navíc jsou případně doplňovány o přidané informace z katalogu Centrum.cz V kontextové nabídce je potom možné zobrazit související odkazy ze stejných sekcí nebo archiv stránky, jak si ji vyhledávač pamatuje.

Přes 85 miliónů stránek

V indexu vyhledávače je nyní přes 85 miliónů dokumentů, ve kterých je možno vyhledávat. V porovnání konkurenčních služeb, pokud informace o velikosti indexu zveřejňují (jyxo 60 mil), se jedná o největší index českých stránek.

Kontextové tipy

Vyhledávací tip k výsledkůmIntegrované jsou i další služby Centra. Nad výsledky hledání se zobrazují kontextové tipy související s dotazem. Pokud je dotazováno nějaké znamení, tak se zobrazí aktuální denní horoskop. V případě fráze týkající se aktuálních zpravodajských informací jsou nabízeny odkazy na některé ze zpravodajských serverů. Pokud zadáte do dotazu nějakou lokalitu, tak se objeví přímý odkaz na nové mapy.

Pokud je částí dotazu i lokalita, tak se nabídne kontextový tip na nové vyhledávání ve firmách. Uživatelé si tak mohou jednoduše vybrat, jestli využijí služeb některé nalezené firmy a nebo přirozených výsledků fulltextového vyhledávání.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související