Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Seznam a jeho nová homepage

06. 01. 2005 - 08:16

Konečně se přizpůsobil většině a po vzoru Centrum.cz a nebo Atlas.cz přehodil přihlášení do emailu o něco výše do pravého sloupce. Umístění dole a ještě většinou pod banery nebylo příliš praktické.

Úvodní stránky portálů

Pro zajímavost můžete porovnat vzhled úvodních stránek portálů 5. ledna 2005.

Úvodní stránka portálu Atlas.cz 5. ledna 2005 Úvodní stránka portálu Centrum.cz 5. ledna 2005

Úvodní stránka portálu Seznam.cz 5. ledna 2005 Úvodní stránka portálu Yahoo.com 5. ledna 2005

Větší důraz na email

Porovnání staré a nové úvodní stránky Seznam.czAle nejedná se pouze o přesun přihlašovacího okénka. Přesunul se také čoklík, který býval u vyhledávání. Nyní už hlídá přihlášení a nabízí téměř zdarma zvětšení schránky na 250 MB. Možná tím chtějí více upozornit na to, že Seznam má také email a pochytat všechny návštěvníky, kteří email ještě na Seznamu nepoužívají. Na původním místě přihlášení nabízí duplicitní reklamu - asi pro uživatele, kteří si té první nevšimnou. .-) (viz screenshot)

Kompaktnější vzhled

Další změnou vzhledu je pořádné využití šířky stránky v rozlišení 800x600. Stánka byla tím také o něco zkrácena. Ke zprávám se přidal také sport, který byl do teď pod horoskopy. Opět ubylo trošku grafiky (například místo grafických log novinek a sportu jsou teď textové odkazy.

Nové funkce

Kromě nového vzhledu a malého grafického doladění přibylo i pár funkcí.

  • ticker krátkých zpráv
  • poznámky
  • upozornění kdo je online

Ticker krátkých zpráv

Nevím na kolik je užitečná věc, protože od úvodní stránky bych osobně čekal to, že mě co nejdřív posune někam dál - kam to budu potřebovat. Očima proletím a nebudu čekat, až se mi zobrazí několik postupně zobrazovaných zpráviček. To už je rychlejší prokliknout na Novinky a přečíst si je v časovém sledu v pravém sloupci.

Poznámky

Docela pěkná věcička, kterou ale osobně používat nebudu. Pokud bych byl častým návštěvníkem hlavní stránky, tak by se mi to hodilo. Protože na hlavní stránku Seznamu zajdu pouze příležitostně a jako výchozí mám nastavené vlastní odkazy, tak se používání nekoná.

Z krátkého vyzkoušení bych měl stejně pár připomínek, protože mi přijde psaní poznámek dost těžkopádné. Při vytvoření poznámky by se mělo pole pro psaní textu zaktivnit (nastavit na něj focus). A pro odeslání bych udělal nějakou zkratkovou klávesu, protože přesun od klávesnice zpět k myši je přeci jen čas navíc.

Užitečné je, že se poznámky uchovávají na přihlášeného uživatele někde na serveru, protože jinak by ztrácely smysl (aspoň pro mě). Využití totiž vidím v tom, že si na nějakém místě (např. v práci) uložím poznámku, co bych chtěl udělat a potom se k tomu doma dostanu.

Kdo je online?

Poslední aktivní věcí, která se ukazuje na úvodní stránce Seznamu je informace o tom, který z přátel je online.

Následování trendů

Pomalu se začíná i Seznam připojovat k následování nynějšího trendu - přenosu aplikačního chování do stránek za pomoci javascriptu. Na počátku byl impuls od Google v Gmailu, nyní je v testování také aplikace Gigacentrum a přidává se i Seznam se svými poznámkami.

Ještě si neodpustím komentář k 250 MB emailu. Velikost je sice pěkná věc, ale je to již jen drobný detail. Osobně si víc cením pohodlnosti při práci s emailovým rozhraním. To je co potřebuju, když nejsem na svém domácím počítači.

Nabídkou místa se jen Seznam snaží zmírnit smrtelnou křeč, která jej čeká po nasazení Gigacentra do veřejného provozu. Radši se zaregistrujte na Centrum.cz a chvilku si počkejte, než se doladí nová verze převratného emailového webového rozhraní.

Napsali také

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související