Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google Wave - nahoďte vlnu

01. 10. 2009 - 20:52

V úterý začal Google rozdávat první pozvánky do nově připravované služby Google Wave. Šílenství srovnatelné se spuštěním Gmailu před pěti lety, dražby pozvánek na eBay a lidé aktivně hledající Google Wave v Googlu. Pojďme se podívat, po čem uživatelé tak touží...

Google Wave Sandbox

Google Wave Preview Logo Už koncem června byl Google Wave představen na konferenci Google I/O. Vývojářům byl poskytnut přístup do Google Wave Developer Preview, které běželo přes doménu wavesandbox.com (ano i Google Wave je připraven na integraci přes Google Apps).

Přístup nebyl omezen pouze na účastníky konference samotné, ale pozvánku obdrželi i účastníci přizvaní na sledování streamovaného přenosu po celém světě. Já se měl možnost zúčastnit přenosu v kancelářích českého Google, ale bohužel mi to nevyšlo. I tak jsem dostal přístup k testovacímu sandboxu (vedle dalších 148 jmen napříč Evropou - nešikovně uvedených v Cc: emailu).

Google Wave Developer Preview (Sandbox)

Vývojářské preview se docela slušně rozjelo a během prvních dní začalo přibývat nepřečtených vln. Martin Hassman obstaral i jednu českou vlnu, kde sdružil všechny české účastníky v testovacím provozu.

Oficiálním oznámením veřejného testování v úterý 29.9. každý z účastníků testování dostal do inboxu novou vlnu s aktivačním odkazem do oficiální verze Google Wave (kde již funguje přihlašování klasicky přes Google účet). Milí testeři šup do ostré verze!

Oficiální Google Wave Preview

Welcome obrazovka Google Wave Preview

Po přihlášení přes klasické přihlášení Google účet se v inboxu objeví dvě vlnky, které seznamují se základními možnostmi, dávají možnost zobrazit uvítací video:

Rozesílání pozvánek a změna statusů

Pozvánky a možnost aktualizovat status Google Wave Preview

Aktuální stav máte možnost publikovat podobně jako v integrovaném gTalku (v Gmailu) a informovat o tom ostatní uživatele, kteří vás mají ve svém adresáři.

Většina uživatelů dostává také dalších 8 pozvánek, kterými může pozvat své známé do Google Wave. Nicméně zatím není odesílání pozvánek automatické a uživatel, i když je přidán do seznamu pozvaných, nedostane email ihned.

Samotný Google Wave to komentuje u formuláře zasílání pozvánek:

Invitations will not be sent immediately. We have a lot of stamps to lick.

Instalace rozšíření do Google Wave

Rozšíření (extensions) Google Wave Preview

Již je možné nainstalovat si některé z rozšíření (extensions). Jde o první výsledky práce na vývojovém Google Wave Preview. Můžete si zahrát týmově Sudoku, pořádat telekonference nebo videokonference, plánovat společnou cestu, spolupracovat při tvorbě Google map nebo nechat ostatní uživatele hlasovat v anketě. Opět je součástí úvodní informační video:

Nedodělky

Nebezpečný obsah ve stránce Google Wave Preview

Sám Google před používáním varuje, že se během provozu může vyskytnout spousta nenadálých událostí nebo chyb:

Keep in mind that this is a preview so it could be a bit rocky at times.

Prohlížeč Google Chrome navíc uživatele varuje, že se ve stránce může objevovat nebezpečný obsah (je to pravděpodobně z důvodu kombinace https a http protokolu uvnitř aplikace).

První postřehy z testování

Podobně jako to bylo v případě netypického Gmailu bude třeba, aby se uživatel naučil novým způsobům.

Některé uživatele může přímo dohánět k šílenství, že ostatní účastníci vlny mohou vidět pomalu přibývající písmena během psaní. Naopak u píšících všemi deseti je potřeba opatrně zvažovat každé slovo, které je ihned vidět na drůhé straně.

Je potřeba nezapomínat na to, že Google Wave je aplikace postavená nad novým komunikačním protokolem, který umožňuje všechny akce přehrávat opakovaně nebo je postupně vracet zpátky v čase. Dokonalé použití si možná neumí představit ani v Google a možná přijde překvapení od některého nadšeného vývojáře.

A pokud ne, tak do Google Apps přibude časem další nástroj, který usnadní týmovou spolupráci a kooperaci na větších projektech, případně i šikovně doplní Gmail. Všichni uživatelé se na to zatím můžou těšit.

Pozn. NEPIŠTE si o pozvánky... díky.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související