Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google Knol - encyklopedie od expertů

16. 12. 2007 - 11:47

Google předal k neveřejnému testování nově připravovaný produkt, jmenuje se zatím Google Knol a jde o stránky s originálními texty psané od expertů na dané téma. Každý bude moci přispět vlastním textem, Google zajístí technologii a pomůže s monetizací (pokud bude zájem).

Google Knol ScreenshotGoogle se snaží o uspořádání informací z celého světa. Vyhledávání je jednou cestou, jak se firma snaží veškerá data uspořádat a utřídit pro všeobecné používání. Google Knol je další cestou, jak lze uspořádat informace a získat zajímavé znalosti z nějakého konkrétního oboru.

Wikipedie expertů

Projekt je založen na jednotlivých expertech, kteří budou vytvářet originální obsah, o kterém mají rozsáhlé znalosti. Také tím budou jednotlivá jména zviditelněna.

Analogii je možné najít v současné Wikipedii. Odlišností od Wikipedie by měla být větší důvěra v samotný obsah. Na rozdíl od stránek a obsahu, který je tvořen anonymními přispěvateli bude vybrán vždy jeden konkrétní autor, který má k danému tématu rozsáhlé znalosti a napíše kompletní článek.

Technologie od Google - na Vás je obsah

Google na straně služby zajistí hostování obsahu, možnost editace textu a případně nabídne i možnost výdělku na vytvořených stránkách. Jakmile bude dokončeno testování, tak celá služba bude kompletně otevřena komukoliv.

K publikovaným článkům bude možné přidávat komentáře nebo navrhnout změny či úpravy originálního textu. Stejně tak bude možné každý článek ohodnotit.

Co ověření identity?

Bude zajímavé sledovat, jak se lidem z Google podaří ověřovat totožnost jednotlivých přispívajících lidí. Pravděpodobně základem bude emailová adresa z Gmailu, fotografie používané v Gtalku a také se s velkou pravděpodobností použije nově spuštěný Google profil.

Google profil

Tento profil bude sloužit k prezentaci každého uživatele ve službách Google. Je jen na Vás, jak se budete chtít prezentovat a co vše budete o sobě zobrazovat. Přezdívka, fotografie, stručný popis, nebo podrobné informace. Tento profil se bude následně zobrazovat všude tam, kde budete publikovat veřejně. A tedy s velkou pravděpodobností i v Google Knolu.

Přidáte se taky ke knolování?

Bude mít tato služba nějaký úspěch, když je obecně těžké lidi "přinutit" k aktivní účasti na webu? Najde se vůbec nějaký odborník, který takové služby bude využívat? Možná to bude fungovat v USA, kde jsou schopní generovat spousty knížek na libovolné téma. Několik generujících odborníků se možná najde. Co si myslíte, těším se na Vaše názory v komentářích.

Napsali jiní

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související