Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Vize zakladatelů Google

21. 11. 2005 - 07:48

Jádro podnikání Googlu zatím tvoří vyhledávací technologie. Jak si představují Sergey Brin a Larry Page další vývoj? Čeho se bude možné v budoucnosti dočkat a na čem se mimo jiné právě v Googlu usilovně pracuje?

Vize Larryho Page

Již dlouho dobu Page sní o tom, že by se odbourala nutnost návštěv v knihovnách. Prohledávání ve všech knihách na světě, bez ohledu na jejich geografické umístění. Bude stačit jen internetové připojení a můžete prohledávat milióny knih z celého světa.

Na tomto projektu se již nějakou dobu pracuje, jsou skenovány knihy univerzitních knihoven: Harvard, Stanford, the University of Michigan, the New York Public Library a Oxford. Ačkoliv se jedná o velmi odvážný krok, právní experti předpovídají, že společnost v budoucnosti jistě stane před soudem. Google se zatím maximálně snaží ochránit autorská práva prohledávaných děl. Přes internet se lze dostat téměř k celým knihám, ale několik stránek je vždy zcela nedostupných. Vyhledávání si můžete zkusit již dnes na Google Books.

Vize Sergeye Brina

Google DNAKromě spolupráce s NASA již nějakou dobu Google spolupracuje i s podivínským biologem Craigem Venterem a dalšími na genetickém a biologickém výzkumném projektu. Nesmírná kapacita vyhledávací technologie totiž může být vhodná i pro zkoumání lidského genomu.

Podle Ventera se vyhledávací technologie umí vyrovnat s velkým počtem proměnných najednou. To může vést k novým lékařským objevům nebo novým lékům.

Brin předpovídá den, kdy bude možné, aby se každý naučil víc o svých vlastních dispozicích a předpokladech pro různé nemoci, alergie nebo jiné biologické náchylnosti porovnáním vlastního genetického kódu s lidským genomem. Proces, který se možná v budoucnu bude nazývat "Google Your Genes"

Sunday Times - Google turns its search power to the hunt for genetic drugs

Mezitím se věnují vývoji HW

nejvýkonější GB-8008V jedné z podzemních garáží Googleplexu v Mountain View je místo, utajené i běžným zaměstnancům firmy Google. Jde o dopravní kontejner, který je prototypem nového datacentra.

Jde o produkt, který je výsledkem průzkumu několika průmyslových designérů, kteří byli pro tento speciální úkol najati. Jejich cílem byla maximalizace počtu procesorů, úložného prostoru, operační paměti a zdrojů energie do boxů o velikosti 20 nebo 40 stop (6 nebo 12 metrů). Pro představu se jedná o cca 5000 procesorů Opteron, 3,5 petabytů (3 500 000 GB) úložného prostoru.

Tyto kontejnery budou sloužit k rychlejší expanzi na nejrůznější místa po světě. Před dvěma lety měl Google pouze jedno datacentrum, nyní jich má již 64. Pokud půjde vše stejnou rychlostí, tak jich bude mít za další dva roky více než 300. Google bude uživatelům blíž a bude mít rychlejší dobu odezvy než kterákoliv konkurence.

The Sun News - Google's technology assumes many roles, I, cringely - Google-Mart

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související