Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Riya - prohledávání fotografií

18. 11. 2005 - 09:41

Dalším krokem ve vyhledávání obrázků může být právě Riya. Umí rozpoznat osoby na fotografiích, čte z obrázků text a rozpozná fotografie z jedné události. Bude se služba líbit Googlu nebo Yahoo, aby ji odkoupili?

Rozpoznávání obličejů

Riya photo search logoNa nově přidaných fotografiích systém automaticky nalezne neznámé obličeje. Ty potom nabídne k označení. Jakmile některé neznáme obličeje označíte, systém se je naučí a na dalších fotografiích je již označuje sám. Stejně tak dokáže nabídnout takové obličeje, které se podobají.

Rozpoznávání textu

Riya Photo TaggingPopisky ve fotografiích jsou převáděny do textové formy. V té je potom možné provádět vyhledávání. Stejně tak se bere v úvahu i název složky, jméno souboru a případné další manuálně přidávané značky.

Rozpoznání událostí

Při procházení fotografií je možné je různě seskupovat. Lze si zvolit seskupení podle názvů, podle alb, podle času a také podle scén. Fotografie pořízené na jednom místě by se měly zobrazovat v jedné skupince.

Zatím jen pro IE

Autoři jsou si vědomi nutnosti podporovat i alternativní prohlížeče. Aspoň na Firefox se chystají. Zatím je plně podporován pouze prohlížeč IE 6, nicméně lidem s nainstalovaným Firefoxem nabízí aspoň možnost si zanadávat emailem. :)

Koupí Riya Google?

Spekuluje se o tom, že by službu Riya mohl odkoupit Google. Ačkoliv to vypadá jako zajímavá technologie na odkup, je možné, že velkou část má již interně prozkoumanou. Potom by se mu zakoupení technologie za několik desítek milionů zcela jistě nevyplatilo.

Jako reálnějšího zájemce bych tipoval spíše Yahoo. To již v minulosti zakoupilo několik velmi zajímavých služeb (Flickr, Konfabulator, Oddpost, Upcoming, VerdiSoft) a tato může být další...

Napsali také

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související