Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Seznam stále neznám

01. 04. 2005 - 00:41

Minulý týden jsem obdržel do svého soukromého emailu pozvánku na představení nového fulltextového vyhledávání Seznam.cz. Pozvánku jsem přijal a těšil se na exkurzi u konkurence. Dozvěděl jsem se několik překvapujících informací.

Pan L psal o mém jmenovci

Ještě než jsem se do Seznamu dostal, byl jsem upozorněn na zmínku na blogu pana L. Pravděpodobně se jednalo pouze o mého jmenovce. Ačkoliv tyto stránky nejsou PR mého zaměstnavatele a snažím se uvádět vlastní pohled na veškeré zmiňované služby, uvádím pod každým příspěvkem svoji "příslušnost".

Kdo uvádí své zaměstnání?

Když jsem se nad tímto útokem zamyslel, tak vím jen o dalších dvou blozích, které zmiňují zaměstnaneckou příslušnost. Jedním je blog pana L, který si snad nejde zaměnit, protože je to spíš PR blog Seznamu. A druhý blog je Jirky Chomáta. Pokud znáte některé další, tak klidně na mail nebo do komentářů :) Osobně si nemyslím, že většina autorů se za své zaměstnání stydí a proto jej neuvádí. Já odkaz přidal jako reakci na dva ohlasy z komentářů, že se o svoji práci stydím a že to tajím (někdy začátkem letošního roku).

Cesta do Seznamu

Pobavil jsem se, když mi Dopravní podnik našel spojení autobusem číslo 123. Lehce zapamatovatelná protekční linka může být konkurenční výhodou v cestování zaměstnanců do práce. Číslo si musí zapamatovat každý :) Podobně jsem při svých cestách do školy využíval linky 12. Jako každý správný matfyzák informatik. :-)

Tovární hala s přístupným vypínačem

Továrna SeznamuSeznam je ubytován ve čtvrtém patře podivně vyhlížející budovy. Ani z dálky ani z blízka bych jako náhodný kolemjdoucí neřekl, že tam můžu něco takového hledat. Nemít s sebou kolegu, který tam v minolosti dělal pohovor, tak bych to asi chvilku hledal. Výtah nás odpískal, že my dva vážíme více než 580 kg a vystoupili jsme tváří v tvář psovi na zdi.

Hlavní vypínače SeznamuJeště před vstupem do kancelářských prostor vás upoutají dva velké vypínače, které umožňují vypnout elektřinu v celém bloku. Zajímalo by mě, kolik návštěvníků funkčnost vypínačů zkoušelo (ať už před plánovaným pohovorem na práci a nebo po odchodu z firmy).

Pár zajímavostí z prezentace

Moc jsem od prezentace nečekal a udělal jsem správně. Ani jsem se moc nového o vyhledávání nedozvěděl. Pár zajímavých postřehů co zazněly:

  • informace o tom, že Seznam podporuje charitu a také, že se o tom nezmiňují
  • fulltextové vyhledávání je alfa verze (cokoliv je lepší než katalog, co tam byl)
  • stránka v emailu s oblíbenou hláškou "Chyba není na vaší straně..." se zobrazuje většinou "pouze" 10 000x za den (pokud se neděje něco neobvyklého, update, restart serverů)
  • MySQL je lepší než Oracle (Oracle byl testován na slabém neznačkovém HW a ještě se do něj přistupovalo přes vlastní proxy)
  • můžeme se těšit na open source projekt fastRPC (alternativa XML-RPC nepoužívající XML)
  • PPC na Seznamu nebudou, protože v tom cítí velké riziko. Nechává "inovační cestičku" konkurenci.

Velká účast

Zaslechl jsem, že bylo pozváno něco okolo 11 lidí. Realita byla taková, že nás tam bylo 7 plus 4 Seznamáci. Z toho jsem byl já z Centrum.cz a dva lidi z Atlas.cz. Dále Marek Prokop, Jirka Chomát a Radim Hasalík. Totožnost posledního účastníka mi bohužel unikla (kdo ví, nechť se nebojí doplnit :) ).

Opravdu se jednalo o jmenovce

Jinak si to nemůžu vysvětlit. Ačkoliv vše nasvědčuje tomu, že pan L zmiňoval mě, je tomu asi jinak. Po setkání jsem byl upozorněn na další příspěvek.

...cenu přebere Tomáš Kapalín. Já se místo toho setkám s několika pozvanými bloggery. Alespoň se budu moci omluvit M. Krylovi, že jsem jej nařkl z toho, že na svém blogu dostatečně neoznamuje, za jaký tým kope. Asi jsem slepý, ale já jsem to tam dlouhou dobu fakt neviděl.

Pokud dobře počítám, tak k tomu měl pan L dobré dvě hodiny čistého času, ale ani náznak omluvy jsem neslyšel. A nebo se jedná jen o Apríl o den dřív...

Moje životní filosofie: Proč čekat celý rok na Apríla?

Související příspěvky

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)