Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google Suggest napoví

10. 12. 2004 - 20:48

Šikovná drobnost pocházející z laboratoří firmy Google. Umožňuje doplňování dotazu (se zobrazením počtu výsledků) při jeho psaní. Nabízí se vám související dotazy do vyhledávače zadávané.

Nabídnu co by vás mohlo zajímat

Google Suggest BetaDnes Google zveřejnil vychytávečku, která mě napadla při procházení služby Gmail. Při psaní emailové adresy se vám totiž autokompletuje podle údajů uložených v kontaktech. V té souvislosti mě napadlo, že by nebylo špatné tohle mít i u vyhledávače. Jenže jsem si pak argumentoval - pěkné by to sice bylo, ale asi dost náročné na výkon.

Později jsem se s tím setkal v desktopovém vyhledávání programu Blinkx ve verzi 2.

Autokompletace v laboratoři a na ostro

Někoho ze zaměstnanců firmy Google to napadlo taky. Pustili se do toho a výsledek si můžete zkusit na adrese labs.google.com/suggest. Také je možné autokompletaci doplnit do ostrého vyhledávání. Do url stačí dopsat complete=1 jako další parametr a můžete vyhledávat za pomoci Google Suggest.

Pořadí slov podle popularity dotazu

Google Suggest pracuje na stejném principu jako funkce "Did you mean", když se vám podaří překlepnout a nebo některá fráze nabízí více výsledků, než se vám podařilo z vyhledávače dostat. Doplňovaná slova jsou váhována popularity (jak časté jsou které dotazy).

Technické pozadí

Technické pozadí je vcelku jednoduché. Při každém stisku klávesy je volán požadavek na server s adresou http://www.google.com/complete/search?hl=en&js=true&qu=k kde se do parametru qu předává psaný dotaz. Vráceno je javacriptové pole, které je zobrazeno pod vstupním okýnkem. Jsem zvědav, kdy toho začnou některé stránky neužívat a budou toto url volat pro vlastní potřebu. Zajímavé využití se jistě najde.

Bude začleněna do provozu?

Kdy a jakým způsobem se dostane tato funkce do normálního provozu se uvidí. Pravděpodobně jejímu zapnutí ještě něco brání. Buď ji chtějí odladit, opravdu by velmi zvýšila zátěž na servery a nebo by prostě mátla běžné uživatele. Nebo se plánuje ještě další dotažení do extrému, že jen přijdete a podle pohybu myši nebo prvních pár písmen na klávesnici vám již budou zobrazovány první výsledky vyhledávání? Necháme se překvapit, co se z toho ještě vyklube.

Líbí?

Pokud vás služba zaujala, vyzkoušejte, pročtěte často kladené dotazy a klidně si google s parametrem complete=1 nastavte jako startovací (oblíbenou) stránku. Pokud vám to nefunguje, upgradujte prohlížeč, povolte cookies a javascript.

Přes InsideGoogle - Google Suggest

Také napsali:

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související