Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Firefox konečně jako 1.0 final

09. 11. 2004 - 21:03

Naplněné očekávání, půl dne nepřístupná stránka www.mozilla.org, když jsem si ji po plánovaném zveřejnění 8:59 našeho času zkoušel stáhnout. Co přináší nového, má cenu instalovat?

Nic nového

Stejně jako většina příznivců jsem se konečně dočkal a stáhnul si novou verzi prohlížeče Firefox 1.0. Bylo to spíš jen z nadšení a ani jsem neočekával nějakou převratnou novinku - prostě musím mít poslední verzi. :-)

Už jsem taky Firefoxák ,-)

Nedávno jsem se konečně odhodlal k tomu, že jsem na domácím počítači zahodil většinový prohlížeč Internet Explorer a nastavil Firefox jako výchozí. IE spouštím jen jako nouzovku, případně k otestování některých toolbarů, které jsou pouze pro IE. V práci mám Firefox už dávno (snad jen pár měsíců, co vznikl) je to hlavně proto, že na linuxu je to nejrozumnější prohlížeč, který se mi zatím dostal pod ruku.

Changelog / změny ve finální verzi

Pokud hledáte (zatím neoficiálně) nějaké převratné novinky, tak budete zklamáni. Finální verze je tu hlavně proto, aby se celý prohlížeč dopiloval. Ošetřilo se několik chyb jak funkčních, tak i bezpečnostních. Navíc dostanete už jen několik drobných lahůdek v podobě dalšího nastavování.

  • možnost nastavit kam se mají otevírat okna z externích aplikací (nové okno, nová záložka naposled otevřeného okna, poslední otevřená okno/záložka)
  • experimentální přesměrovávač otevírání nových oken (stejné okno, nová záložka)
  • v okně zdrojového kódu je možné použít Find Toolbar
  • oprava opětovného načtení stránky při změně velikosti okna
  • překlad prohlížeče do 14 jazyků (včetně češtiny)
  • a několik dalších chybiček a oprav

Problémy při přechodu

Jediným negativním prvkem, který jsem zaznamenal je změna rozhraní pro rozšíření. Po upgrade několik rozšíření přestalo fungovat (bylo zatím zakázáno, dokud nebudou k dispozici nové podporované verze). Některé pomohlo nainstalovat znovu - např. Web Developer Toolbar a některé zatím bohužel ne - Switch Proxy. Některé uživatele to zatím může od přechodu na novou verzi odrazovat.

Mozilla to komentuje tím, že bylo třeba udělat jednu tlustou čáru a od teď by se již rozhraní pro rozšíření měnit nemělo - uvidíme v příštích verzích. ;o)

Další postup

Po odladění stávajícího prohlížeče Firefox se celý vývojářský tým pustí do inovativního vývoje. Až teď se programátoři zaměří na vymýšlení nových funkcí a vychytáveček. Jejich cílem je získat do konce roku 2005 10% podíl na internetovém "trhu". Držím pěsti a budu dál spokojeným uživatelem.

Pomozte

Pokud se chcete přičinit k osvětě o tomto výborném prohlížeči - můžete to zkusit pasivním způsobem a nebo začněte aktivně přesvědčovat po vzoru Davida Majdy (osobně jsem spíš aktivní a na kontě mám již asi 7 hlav :-D).

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související