Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Hackeři používají Google pro sledování vašich kopírek

27. 09. 2004 - 20:40

Díky vyhledávači Google a jeho možnosti uchovávat stahované stránky se můžete podívat po kopírkách na celém světě. Stačí si najít ty, které jsou online.

Opět další šikovné využití praktické služby. Cacheování stránek nabízí Google hlavně kvůli rychlejšímu a snadnějšímu přístupu, pokud jsou nějaké problémy na síti a nebo je server dočasně nedostupný. Našel se ale šikula, který tuto příjemnou vychytávku začal využívat k něčemu nebezpečnějšímu.

Vyhledávač se dostane na světě k mnoha zajímavým věcem. Jednou z nich jsou i tiskárny nebo kopírky, které jsou připojeny do firemní sítě. Tato síť nezabezpečená je připojena dále k internetu a nebezpečí je na světě.

Stačí si vyhledat administrační systém některé z kopírek, zobrazit si nacacheovanou stránku a můžete sledovat, co se ve firmě kopíruje. Pokud použijete pouze cache Googlu, nebude vás možné ani nikterak vystopovat (kromě logů vyhledávače Google). Ve firmě totiž budou mít zalogovány maximálně přístupy od GoogleBota.

Pokud máte v práci nějakou podobnou tiskárnu nebo kopírku, přesvědčte se, že je nepřístupná zvenku. Mohli byste se divit. ;o)

Související: Návod jak hackovat pomocí google.com

Hackers use Google to access photocopiers (via. Search Engine Roundtable - Hackers Watching Your Copy Machine Via Google), podrobněji také na ZDNet UK

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související