Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Pomoc začínajícím tvůrcům webu

28. 04. 2004 - 17:27

V příspěvku Software pro vývoj stránek - co používám? jste se seznámili v čem se dají dělat webové stránky. Je to jedna z velkého množství reakcí na Yuhůův příspěvek Píšeme o software 1/3. Začínající uživatel tedy ví, v čem by mohl začít tvořit. Ale kde k tomu má nasbírat vhodné vědomosti?

Ještě důležitější otázkou než v čem tvořit je - jak tvořit? Jako začátečník použiji libovolný nástroj, kterým se budu postupně učit a výše zmíněné příspěvky mi přijdou vhod, až umím web udělat a poohlížím se po tom, jak toho dosáhnout efektivněji.

Na webu je k nalezení mnoho HTML tutoriálů a návodů. Dá se studovat každý element ve specifikaci W3C, ale pro začátečníka to (jak jistě sami uznáte) není nejvhodnější způsob. Český autor, možná i neznalý angličtiny, potřebuje návod - nejlépe v češtině, který jej povede krůček za krůčkem od základů do jemných podrobností. Fajnovosti se stejně naučí až při řešení problémů při vlastní tvorbě.

Proto bych vás chtěl, kolegové blogeři, opět vyzvat k přispění svými zkušenostmi. Jak jste se ke tvorbě stránek dostali? Jakým způsobem jste začínali tvořit a za pomoci jakých publikací, webů nebo jiných informačních zdrojů. Doporučujte nejkvalitnější prameny, které jsou nejvhodnější, aby vznikající generace tvůrců stránek měla správný pohled na to, jak dělat web. Prostě zkuste sepsat základní množinu informací, které začátečník potřebuje k tomu, aby mohl vytvořit svůj první publikovatelný web.

V nějakém příštím příspěvku (až nebudou přibývat další reakce) zkusím udělat souhrn toho, co bylo doporučováno nejvíc.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)