Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Freeman – Očima fotografa – Kompozice pro lepší fotografie

19. 05. 2010 - 09:39

Nejde o další knihu o fotografické kompozici. Z mého pohledu jde spíše o jednu z učebnic, ze kterých by se fotografie mohla vyučovat. Velmi podrobný výklad je ilustrován vždy dostatečným počtem konkrétních příkladů a s každou stránkou pronikáte hlouběji do tajů fotografování.

Michael Freeman - Očima fotografaBrožovaná vazba ve spojení s větším téměř čtvercovým formátem (235x255 mm) knihu nečiní příliš ideální pro čtení v dopravních prostředcích. Na druhou stranu chápu, že je tento formát praktický pro prezentaci fotografií.

Kniha je rozdělena do šesti kapitol. Postupně seznamuje čtenáře se všemi detaily, na které je třeba pamatovat při tvorbě snímku.

Rámování snímku

První kapitola je věnovaná zarámování snímku. Podíváte se podrobněji na dynamiku snímků, vhodně zvolený formát fotografie, možnosti skládání několika obrazů, vhodný ořez, umístění jednotlivých objektů a to včetně horizontu.

Skladba obrazu

Druhá kapitola informuje o základní skladbě obrazu. Dozvíte se něco o Gestalt principech, funkci kontrastu, vyváženosti nebo dynamickém napětí. Budete upozornění na důležitost linií v obraze, přítomnost postav, rytmus, vzory a struktury opakujících se objektů.

Autor vás seznámí s tím, jak byl fotit v Súdánu následky občanské války nebo s příběhem George Rodgera, který se jako válečný fotograf dostal do koncentračního tábora v Belsenu.

Prvky v obraze

Působivé fotografie v sobě mají skryto většinou něco navíc. Jde o jednoduché geometrické prvky, podle kterých je celá fotografie orientována. Kapitola věnovaná grafickým a fotografickým prvkům rozebírá postupně bod, skupiny bodů, čáry, křivky, trojúhelníky, kruhy, čtyřúhelníky a vektory. Navíc se autor dotkne i ostření, pohybu, správného momentu, vhodně vybraného objektivu a expozice.

Světlo a barva

Ani na tuto důležitou součást autor nezapomněl. Věnuje světlu a barvám jednu samostatnou kapitolu, kde nejprve zkoumá tonalitu, vhodně zvolenou barvu nebo její kombinace.

Fotografie se záměrem

Každá fotografie by měla vznikat s nějakým záměrem fotografujícího. Pokud znáte všechna pravidla, je možné je začít porušovat, naplánovat si záběr do detailu nebo se jen soustředit na pořízení správného momentu.

Jak autor vytváří fotografie

Jak to většinou bývá i v případě této knihy si autor nechal to nejlepší na konec. Ukazuje na několika konkrétních příkladech, jak postupoval během fotografování konkrétních záběrů. Ukazuje několik nepovedených záběrů, než se podařilo zachytit ten pravý. Ilustruje své uvažování během změny svého místa, použitého objektivu nebo při čekání na správný okamžik.

Akcentuje důležitost návratů po delší době na stejná místa. S větším odstupem se může podařit vytvořit mnohem působivější snímky než při první návštěvě.

A v úplném závěru knihy ještě autor upozorní na prezentaci souboru fotografií, který na diváka působí jinak než samostatný snímek.

Závěrečné hodnocení

Knihu bych doporučil všem zájemcům o fotografii, kteří chtějí proniknout do hloubky kompozice. Nejde o odpočinkové čtení, které si dáte před spaním. Na druhou stranu po přečtení knihy získáte rozsáhlé znalosti o kompozici. Navíc se ke knize určitě ještě několikrát vrátíte a při pohledu na nějaké fotografie si vzpomenete na pravidla uváděná v jednotlivých kapitolách.

Michael Freeman: Očima fotografa – Kompozice pro lepší [digitální] fotografie; Zoner Press 2009 (dotisk), 192 stran, 329 Kč, ISBN: 978-80-7413-003-8

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související