Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

TechCrunch Prague 2009

11. 04. 2009 - 23:32

Kromě Dne doménových jmen se tento týden konalo druhé pražské setkání čtenářů blogu o technologiích TechCrunch. Tentokrát vše probíhalo od sobotního odpoledne v Hegertově cihelně nedaleko Karlova mostu.

Hegertova cihelnaVe dvě hodiny byl problém na místě vůbec někoho najít. Po celé Hegertově cihelně byly vyvěšené cedulky s tím, že je podnik rezervován pro soukromou akci a davy cizinců si vyfotili čůrající sousoší a pokračovali v prohlídce Prahy.

Nakonec jsem objevil první známé tváře i místo, kde se celá akce měla konat. Mezitím jsem si vyfotil liduprázdný podnik za nádherného slunečného počasí.

Networking v exteriéru u Karlova mostuPotkal jsem staré známé a popovídal o všem, co se za ten rok odehrálo nového. Taky jsem se osobně setkal s některými přáteli z Facebooku, které jsem měl sice přidané v kontaktech, ale nikdy osobně neviděl (synopsi zdravím na Slovensko). Po pár hodinách krásného počasí nás obsluha přesunula dovnitř a venku otevřela pro turisty.

Prezentace sponzorů a nových projektů

Geewa se pochlubila ročním nárůstem na téměř dvojnásobný počet uživatelů a nadprůměrné CTR v preload reklamách. Jejich portál je již ve verzi 3.0.

Následovala prezentace realitního serveru Zeality.cz, který kromě nabídek realit umožňuje dodefinovat uživatelské body na mapě a podle toho vybírat nájem nebo nákup nemovitosti. Snaží se kombinovat informace na mapě s dalšími datovými vrstvami. Je možné zobrazit katastr nemovitostí, občanskou vybavenost v okolí včetně vzdálenosti v metrech nebo dostupností MHD (a to včetně těchto uživatelsky definovaných bodů).

Čeká nás pravděpodobně český/evropský Craiglist a to se jménem Brodlist základní úvod prezentoval David Broderick.

Dave Ruzius - PragueHub.comNabídku pražským freelancerům nadhodil Dave Ruzius. Umožní zájemcům pronájem stolu ve společných kancelářích, k dispozici bude možné rezervovat projektor, zasedací místnost pro schůzky nebo prezentační účely. Jeho projekt se jmenuje PragueHub a je k nalezení zatím hlavně v sociálních sítích.

Netradiční prezentaci pomocí přehrávaného videa z běžící služby nabídla služba MeeBee. Pro snadné plánování a doručení informací o schůzkách a setkáních. Vhodné nejen pro pracovní, ale i pro soukromé akce. Zkuste ve třech krocích bez registrace a dalších zbytečných kroků.

Dan Franc z Google User Group - GUG.cz reagoval svým vystoupením na komentář u příspěvku na TechCrunch.com, proč se řeší východní Evropa, že je daleko za západem a nikdy ho nedožene. GUG je z pohledu Google mnohem dál v propagaci v offline komunitách než jinde ve světě (v Americe se zatím něco podobného pouze plánuje). V ČR GUG.cz jednou měsíčně spojuje zájemce o vývoj nad aplikacemi Google a firmy, které již mají s vývojem nějaké zkušenosti. Podporuje obě skupiny a nenásilně tak propaguje služby Google.

HashPage Tonda HildebrandTonda Hildebrand našel odvahu na představení svého projektu pro šikovné kodéry, kteří neumí programovat, ale chtějí mít webové aplikace plně pod kontrolou. HashPage bude umožňovat stavbu webových aplikací bez nutnosti znát programovací jazyky. Stačí umět kódovat a budete si moci vytvořit vlastní web a starat se o něj.

Vašek Stoupa si na TechCrunch přinesl nápad na projekt Pet Cemetary - hřbitov pro domácí mazlíčky. Ať už jde o mrtvého krečka, kočičku nebo pejska, tak jej budete moci na webových stránkách pochovat, natrvalo uctít jejich památku a koupit mu hrobeček, pomník nebo hrobku. Uvidíme časem, jestli to byl jen velikonoční vtip na závěr nebo se toho chytne ochotný investor a projekt bude úspěšně realizován.

Na úplný konec si ještě půjčil slovo Rick Hensel, který představil svou službu pro vytváření sociálních widgetů iWidgets. V aplikačním prostředí podobném Yahoo Pipes nebo Borland Delphi si můžete naklikat vzhled své aplikace, napojit ji na externí zdroje a nakreslit výsledný vzhled. Jedním tlačítkem pak gadget zveřejnit online na některé ze sociálních služeb.

Závěrečné shrnutí

I přesto, že se celá akce konala nepříjemně víkendovou sobotu přes Velikonocemi, tak se sešla spousta nadšených lidí, sdělovali aktuální informace, čím se teď zabývají a co teď letí.

V budoucnu český internet čekají nové sociální sítě, roste poptávka firem po tvorbě sociálních webových aplikacích a další zajímavosti. A příští rok třeba na dalším TechCrunch MeetUpu nashledanou.

Díky všem sponzorům: DialTelecom, Ataxo, Binary Age, Geewa, Kerio, Learn10, TasteKid, WebExpo, Wirenode a Zeality.

Související

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související