Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

GUG.cz - Google User Group

09. 09. 2008 - 12:23

Na úterní dopoledne Google pozval několik lidí do pražského hotelu Josef, aby jim představil nově založenou komunitu vývojářů okolo společnosti Google. Jde o aktivitu v jiných částech světa netypickou i v měřítku společnosti Google. A o čem jsme se v komorním prostředí dozvěděli, se dočtete v článku.

GUG.cz - Google User Group

Logo Gug.czDnešním dnem oficiálně startuje portál pro laiky, vývojáře i IT pracovníky okolo společnosti Google. Portál má pomáhat prostřednictvím diskusních fór, přednášek nebo organizací osobních setkání k výměně zkušeností a sdílení znalostí.

Dan Franc: "Ale jinak pod názvem GUG.cz nic nehledejte. Nám to prostě dobře zní. " Za GUG.cz stojí jedna stručná myšlenka: "Chceme pomoci lidem s využíváním Google aplikací. "

Po jednom roce online

Celý projekt byl odstartován koncem roku 2007 a v květnu 2008 spuštěn v pilotním provozu. Minulý týden jste již na stránkách GUG.cz mohli vidět část prezentovaných stránek.

Na portálu najdete blogy s osobními zkušenostmi uživatelů, pro techničtěji orientované uživatele potom diskusní fóra.

Do konce roku 2 aplikace

Do konce roku vzniknou na portálu dvě aplikace využívající technologií Google. Orientací speciálně na vývojáře a v duchu "Learning by doing" bude součástí aplikací i podrobný komentář.

Vývojáři aplikací Google - ozvěte se

Vedoucí týmu českých vývojářů v Krakově vyzývá: "Podělte se o své zkušenosti a návrhy na zlepšení přímo na stránkách GUG.cz. A na oplátku tam najdete pomoc s implementací technologií Google do vlastních stránek. "

Co chceme přinést

  • mít přístup k informacím
  • být součástí společenství
  • usnadnit řešení technických témat (nyní již cca 200 témat)
  • naučit se něco nového (získat inspiraci)
  • nelézt řešení business potřeby (školství, SME, ...)
  • zkrátka - sociální síť

Tři základní roviny - jak na to

  • informace - od GUG.cz, ale i od uživatelů samotných
  • opora - technická, ale i psychologická
  • propojení - lidí i projektů

2 formy GUG.cz

Online - fóra, články, ankety, portál

Offline - vývojářské přednášky, uživatelské přednášky, setkání

Lenka Urbanová - moderátorka diskusních fór

Během pilotního provozu vzniklo 600 témat a 2000 příspěvků. Diskusní fóra jsou rozdělená na uživatelská a vývojářská. Všechny diskusní fóra jsou moderovaná. Pokud uživatelé neodpovídají sami, je odpověď na moderátorovi, členech týmu GUG.cz nebo při nejhorším jdou dotazy přímo do Google.

Lenka Urbanová: "My tam nejsme jen na odpovídání. My vytváříme společenství. "

Janek Wagner - publikování článků a blog GUG.cz

  • clanky.gug.cz - objektivní a odborné informace, týdenní přehledy Google, recenze novinek, metodiky pro pedagogy a návody pro vývojáře
  • zkusenosti.gug.cz - bleskovky, individuální zkušenosti, tipy na zajímavosti, subjektivní pohledy

Gábina Formanová - offline akce

Zatím je pravidelně jedna akce měsíčně. Každá akce je nahrávána a pro zájemce, kteří některou z plánovaných akcí nestihli, je možné vše shlédnout online na YouTube. Kromě kompletního záznamu je možné shlédnout krátký sestřih nebo pořízené fotografie.

eLearning Gadget

Jedním z připravovaných projektů je eLearning Gadget, který bude primárně určen školám. Od jednoduchého modulu založeného na Google Apps se bude pokračovat směrem k implementaci rozhraní pro vybrané LMS (Learning Management System) - např Moodle. Nakonec pak využití Google App Engine.

Ať už patříte k vývojářům nebo uživatelům produktů Google, podívejte se na GUG.cz a třeba tam najdete to své. Zajímavé bude určitě sledovat, jak se celý GUG popere s rostoucí popularitou a propagaci v dalších médiích.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související