Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Čaroděj Čertoděj

04. 05. 2007 - 06:47

Nový počin Martina Malého a Patrika Zandla. Jde o projekt, který Patrik dlouho zvažoval a až nyní se do něj spolu s Martinem pustil. Kromě vyplnění prázdné mezery, poskytování informací o zajímavých Web 2.0 službách, jde také o zajímavý model akciového webu. Celá služba bude patřit těm, kteří budou pro Čertoděje psát často a zajímavě.

Technické pozadí Čertoděje

Neoficiální logo ČertodějPatrik Zandl si zaregistroval doménu certodej.cz a předplatil (počítá s placením aspoň dva roky) službu PublicSquareHQ minimálně s tarifem Plus (má vlastní doménu a vzhled). Hosting, ani redakční systém není potřeba řešit. Jen si server musí dávat pozor na traffic, který v případě velkého úspěchu zvedne měsíční poplatky. :) Nicméně služba není zcela odkázaná na tento PublicSquareHQ, v případě přesunu na jiný hosting je možné veškerá data exportovat a použít na jiném serveru a jiném publikačním systému.

Zajímavý model - zajímavý start

Zajímavé podmínky celého fungování nutí váhavé autory k odvážnému kroku a začátku publikace. Čím dřív na Čertoději začnou publikovat, tím mají větší šanci získat větší podíl na vlastnictví serveru. V úvahu je samozřejmě dobré brát i to, že stávající vlastníci Martin a Patrik samozřejmě publikují na webu také a je dost možné, že část akcií bude distribuována i mezi ně. Na druhou stranu je třeba na serveru generovat nějaký obsah, než se informace o něm více rozkřiknou a nebude potřeba jej dále aktivně podporovat. Ostatně i autoři Redditu na serveru nejdřív působili pod několika desítkami fiktivních účtů, než se vše rozjelo.

Bude úspěšný?

Získá nový projekt větší popularitu než testovací Jagg, který byl odprodán za 33 100,-? Přijde Vám nabídka zajímavá? Uvažujete o tom, že byste začali na tento nový server psát a nebo se Vám na tom něco nezdá? Osobně vítám tento krok a budu aspoň z dálky sledovat články, které budou vycházet. Jako autor se zatím hlásit určitě nehodlám - něco se mi na tom projektu nezdá, ale zatím nedokážu přijít čím to je. Nicméně ke startu Čertoděje přeju hodně štěstí.

Související

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související