Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

David Gruber - Šetřme časem!

11. 10. 2006 - 09:45

V době internetu se dozvídáme podstatnou část informací písemnou formou. Dostáváme velké množství elektronické pošty, denně přečteme desítky a možná i stovky webových stránek nebo jiných textů. Umění rychlejšího čtení lze využít nejen v práci, ale i pro pravidelné sledování tisku nebo odpočinkové četbě nějaké detektivky. Kniha Davida Grubera Vás naučí spořit čas, který četbě nyní věnujete.

Má ji smysl číst? Určitě

David Gruber - Šetřme časemV úvodu knihy se dozvíte, zda má pro Vás smysl číst tuto knihu. Důvody proč si ji číst, i přesto že nemáte čas číst už nic dalšího.

Kniha je koncipována i jako učebnice a cvičebnice pro kurzy rychločtení. Přesto se ji vyplatí pořídit a přečíst.

Úvodem trocha testování

Úvodní část se věnuje hlavně vysvětlení postupů čtení knihy pro různé typy lidí. Po základním osvětlení je popsán způsob testování rychlosti. Jakmile si připravíte tabulku pro zapisování výkonů, tak se můžete pustit do 3 úvodních testů. Během nich se ukáže a změří aktuální dovednost čtenáře. A po úvodních testech se již autor vrhne na podrobné vysvětlení 25 zbraní školeného čtenáře.

25 zbraní školeného čtenáře

Do čela autor dává rady jak se dobře koncentrovat a to nejen na četbu, ale i na jakoukoliv další aktivitu. Následuje skupina pravidel a rad, jak při čtení postupovat. Autor nezapomíná ani na prostředí čtenáře, polohu těla či sklon čteného textu.

Pro lepší paměť

Rychle přečtený text je v některých případech užitečné uložit do paměti. Návod je opět trochu obecnější a dozvíme se i praktické tipy jak si zapamatovat výčet spolu nesouvisejících věcí včetně jejich pořadí za sebou.

Závěr pravidel ukazuje, jak se ke čtení a studiu postavit nenásilně a veškeré informace vstřebávat jakoby mimochodem.

Nácvik zrakového rozpětí

Knihu uzavírá několik praktických testů pro zvýšení zrakového rozpětí a také další část textů pro trénink rychločtení. Na samém závěru je klíč obsahující odpovědi a body k jednotlivým testům.

Můžu jen doporučit

Knihu bych doporučil nejen všem manažerům, ale určitě i všem studentům, stejně tak všem, kteří se chtějí ve čtení zrychlit. Na první pohled tenká kniha skrývá spoustu zajímavého studijního materiálu. Publikaci lze pořídit i přímo na stránkách nakladatelství Management Press.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související