Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Hračka Google Image Labeler

06. 09. 2006 - 08:25

Se zajímavou službou přišel Google v obrázkovém vyhledávání. Ve službě Google Image Labeler náhodně spojuje vždy 2 uživatele, kteří mají za úkol zvolit stejné klíčové slovo pro náhodně zobrazený obrázek. Na celou hru mají 90 vteřin a za shodu získávají body.

Motivace lidí

Během hry jde jen o to vhodně volit klíčová slova k náhledům zobrazovaných obrázků. Náhledy jsou brány přímo z výsledků vyhledávání Google a po skončení hry je možné navštívit stránky ze kterých obrázek pocházel.

Jediné co uživatel získává jsou body. Počítají se za každou shodu (100). Součet za jednu hru je hodnocen v žebříčku nejlepších her. Navíc se sbírají i celkové body každého uživatele.

Osobně jsem si hru zkusil a zůstal u ní více než jen několik desítek vteřin. Je to trošku návykové a nutí to uživatele rychle generovat anglická klíčová slova - což mimo jiné slouží i k tréninku anglického jazyka.

Bohužel některé náhledy jsou natolik nekvalitní, že je třeba využít přeskoku (pass) a takový obrázek vynechat. Dobré je to i pro obrázky, kdy napíšete několik klíčových slov, ale ani jedno se nechytne.

Motivace Google

Za spuštěním této "hry" lze najít i užitečné využití. Google to také na stránkách služby uvádí, že nasbíraných dat bude využito ke zlepšení obrázkového vyhledávání.

Zatímco při klasickém štítkování je velká pravděpodobnost, že si uživatel vymyslí vlastní systém členění, který nebude příliš shodný s ostatními. V tomto případě je nutností shodovat se u každého obrázku s protivníkem (spoluhráčem). Není možné volit matoucí slova, která se na obrázku nevyskytují, protože těžko napadnou i toho druhého. Vzájemná domluva také není možná, protože při hře není znám ani název partnera ani žádná klíčová slova, která zadává. Jediné, co oba hráče spojuje je stejný časový limit a zobrazený náhled obrázku.

Zkuste si zahrát taky

Pokud obstojně vládnete angličtinou, tak si běžte Google Image Labeler zkusit. Třeba vás to chytne a umístíte se na některém z žebříčků někde na předních místech. ;o)

Google Image Labeler

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související