Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google - příliš mnoho peněz v bance

28. 08. 2006 - 12:10

Situace, která by se většině firem velmi zamlouvala - získat obrovské množství peněz. Nicméně Google se díky velkým výdělkům dostává do problémů. Bude na společnost uvažována jako investiční fond a nebo bude vyhověno žádosti o výjimku?

Velké výdělky

Google LogoPodle serveru Bloomberg.com získal vyhledávací gigant příliš mnoho peněz, kvůli kterým podle amerických pravidel SEC může být klasifikován spíše jako investiční fond než jako firma.

Společnosti, jejichž hodnota cenných papírů tvoří více než 40% jejich celkového majetku, mohou spadnout pod správu společných fondů. Proto Google, jehož příjmy vzrostly na téměř 10 miliard dolarů od roku 2004, požádal koncem minulého měsíce úřad US Securities and Exchange Commission o udělení výjimky.

Středně velký společný fond

S hodnotou 10 miliard dolarů by se již v případě Google jednalo o středně velký investiční fond. Největší je s hodnotou 142 miliard dolarů Growth Fund of America řízený Capital Group Cos. v Los Angeles.

"Bylo by velmi obtížné pro společnost, která se zabývá zcela jiným podnikáním než je správa peněz, aby byla regulována jako společný fond.", řekl Bloombergu Kenneth Berman, bývalý ředitel divize SEC pro správu investic.

Google žádá o výjimku

SEC poskytne výjimku společnosti, která prokáže, že jejím primárním zdrojem podnikání je něco jiného než investice, vlastnictví nebo obchodování s cennými papíry. Žádost Google říká, že internet, inzerce a operace s novým typem médií tvořilo v roce 2005 92% příjmů.

"Pouze 3 z 9700 zaměstnanců společnosti jsou zapojeni do správy peněz.", stojí v žádosti. O investice peněz Google se starají manažeři, najatí z externích firem.

Limit 40% je pro tradičný typ firem dostačující. Nicméně Google, podobně jako ostatní internetové společnosti, nemá žádné velké továrny nebo nemovitosti. A softwarový inženýři a další zaměstnanci nejsou ve finančních zprávách zahrnuti.

Problémy pravděpodobně nebudou

Nepředpokládám, že budou nějaké problémy s udělením výjimky. Podobně jako bylo vyhověno společnosti Microsoft v roce 1988, dostane výjimku i Google. Yahoo Inc. získalo výjimku v roce 2000.

Pokud se Google nevzchopí, tak ho další obrovské výdělky nečekají. Již teď jsou někteří investoři znepokojeni a chtějí vidět zhodnocování nově spouštěných projektů. I podíl vyhledávání teď Googlu poněkud klesá.

Tip: Rychlá půjčka - získejte peníze do 24 hodin.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související