Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google Office se blíží

10. 03. 2006 - 16:27

Webový emailový klient je již téměř druhým rokem v provozu. Připravuje se i Google Calendar. Také se objevuje spekulace o GDrive a nyní se objevila zpráva o koupi webového textového editoru Google Write. Během roku se můžeme těšit na další kancelářské nástroje volně dostupné na internetu.

Office nástroje

Co je potřeba pro klasickou kancelářskou práci pravděpodobně víte. Stačí se podívat do některého kancelářského balíku - například Microsoft Office. Microsoft se snaží o jeho přesunutí do online podoby na stránkách live.com. Momentálně tam můžeme zkusit emailovou aplikaci a vyhledávání. Ale časem se dočkáme určitě i dalších aplikací kancelářského balíku:

  • emailový klient
  • plánovací kalendář
  • textový editor
  • tabulkový procesor
  • prezentační nástroj
  • tvorba stránek

Emailová aplikace - Gmail

Prvního dubna to již bude dva roky od spuštění Gmailu. Nedávno se objevila informace o testování Gmailu pro libovolnou vlastní doménu. Menší firmy nemusí řešit problémy s vlastním Exchange serverem, koupí doménu a přesunou ji na Gmail.com.

Plánovací kalendář - Google Calendar

Začínají prosvítat informace o kalendáři od Google, včetně několika (snad již nezfalšovaných) screenshotů služby. A můžeme se tedy těšit i na plánovací kalendář s možností sdílet své úkoly a události s několika lidmi.

Textový editor - Writely

Včera se objevila informace, že Google zakoupil velmi zajímavý startup Writely. Textový editor, který je možné používat online odkudkoliv na světě.

Tabulkový procesor - zatím otazník

Zatím ještě neprosákla informace, že by se Google pustil i do akvizice tabulkového procesoru. Nicméně v poměru s Writely je používání tabulkových dokumentů jistě mnohem menší pro klasické kancelářské používání. V případě potřeby není problém najít i startup zaměřený na online zpracování tabulek.

Tvorba stránek - Google Pages

FrontPage z MS Office nám supluje nedávno puštěná služba Google Pages. Snadná tvorba stránek i pro sekretářku v malé firmě s několika zaměstnanci. Nemluvě o budoucí možnosti zapojit do stránek i statistiky návštěvnosti.

Gdrive - jak s tím souvisí?

Úplně jednoduše, bude to logické doplnění Gmailu a nebo přímo Google Office. Pokud se vytvářené soubory nebudou tvářit jako emailové zprávy, bude nutné mít úložiště, kde se soubory budou vyskytovat. Již teď je možné nahrávat soubory do Google Pages, bude možné nahrávat soubory do Google Write(ly) a určitě i do Google Calendar.

Logickým krokem je tedy vytvoření služby, která bude ukládat libovolné soubory na jedno místo. Bude je indexovat a umožňovat napojení na Google Desktop Search a nebo rovnou i vyhledávání Google.

V budoucnosti budeme všichni online

Data na lokálních discích budou jen záložní kopie souborů umístěných na webových serverech. Teď již jen záleží na tom, jestli Vaši důvěru získá firma Microsoft, Google a nebo úplně někdo jiný, který se ještě na internetu objeví.

Napsali také

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související