Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google.com personalizovaně

19. 10. 2005 - 11:24

Pokud se přihlásíte ke Google Accounts (např. na Gmail) a navštívíte stránku Google.com, tak jste přesměrování na personalizovanou verzi. Pravděpodobně se jedná o mezikrok před finálním nasazením namísto klasické úvodní stránky.

Agregace obsahu

Úvodní stránku lze doplnit o agregovaný obsah. Kromě aktuálního zpravodajství, počasí nebo finančních aktualit si můžete zobrazit poslední zprávy z Vašeho Gmailového účtu nebo libovolný RSS kanál.

Přibližování k portálu

Google provedl další krok, kterým se přibližuje portálovým serverům typu Yahoo. Protože se vypracovává ze serveru, který je zcela jiného typu, tak na to musí jít z opačné strany. Nenásilným způsobem integrovat všechny věci na úvodní stránku svého vyhledávání. Jde na to dobře.

Na co se můžeme těšit

V budoucnu se možná dočkáme volitelné komponenty zobrazování inzerce (nebo bude povinná? :) ), případně bude uživatel za její aktivaci dostávat určitou část provize. Dalším krokem bude použití Google History k doplňování relevantního zpravodajství, které bude vybíráno automaticky, podle toho co hledáme ve vyhledávání a na které odkazy klikáme.

Bacha na Velkého bratra!

Již teď má Google určitě přiřazeno ke každému uživateli několik tématických zaměření podle jejich vyhledávacích preferencí. Změnil svoji politiku pro ochranu osobních údajů, ale o tom, jak dlouho bude shromažďovaná data skladovat taktně, mlčí. Musí postupovat velmi opatrně, aby se nedostal do role Velkého bratra a uživatelé na celý Google nezanevřeli.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související