Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Praha a Litovel na Google mapách

16. 07. 2005 - 00:36

Nedávno Google doplnil do webové služby Google Maps celou Evropu včetně velkých měst. Spolu s tím byl zpřístupněn program Google Earth pro pohodlnější létání po světě a získání třetího rozměru v amerických městech. S radostí jsem zjistil, že u nás v ČR přibyla kromě Prahy i Litovel.

Spíš chyba než úmysl

Detailní pohled na Litovel ze satelituDetailní zobrazení jihovýchodní části Prahy a okolí Litovle bych spíš přisoudil chybné odchylce než úmyslnému konání. Cílem bylo získat detailní záběry všech větších evropských měst. Centrum Prahy uteklo kousek vlevo nahoru a Olomouc zase kousek vpravo dolů.

Následkem toho jsem si mohl vyzkoušet konečně satelitní snímky na velmi známém terénu a pořádně si je vychutnat. A to jak v Litovli a jejím blízkém okolí, tak i v okolí Hostivaře, kam jsem byl přestěhován na prázdninové kolejní ubytování.

Cesty okolo Litovle

Po prozkoumání centra města, míst kde bydlím já a všichni příbuzní jsem ještě překontroloval litovelské podniky (Pivovar Litovel, Alibona, vodarna, cukrovar a ICEC Papcel), koupaliště a vyrazil do okolí (jako jsem jezdíval na kole).

Západním směrem k dálnici podjet dalniční nájezd u Nasobůrek, zastavit se na odpočinek u rybníka v Sobáčově, omrknout vápenku Vitoul a pak vyrazit buď do jeskyní do Mladče a nebo na jih okruhem přes Cholinu k Náměšti na Hané.

Východním směrem od Litovle povzpomínat na červencový karneval ve Třech Dvorech. Zastavit se v podnikové prodejně špagetárny Adriana pro nějaké těstoviny a dál na Pňovice nebo Střeň. Po cestě třeba z nějakého nadjezdu zamávat projíždějícímu vlaku, který třeba odmění zahoukáním.

V letních vedrech není k zahození nějaké místo pro koupání a relaxaci. Většina lidí k tomu využívá pískovnu v Nákle. A cestou kolem dálnice potkáte další stavební skvost aspoň při pohledu shora - dálniční nájezd u Unčovic.

Severním směrem od Litovle dojedete až do Uničova, částečně zakrytým černým mračnem a můžete se stavit na exkurzi Unex Uničov.

A zpátky do Prahy

Z Prahy jsem se po internetu přes americkou mapovou službu projel v okolí Litovle. Můžu v klidu sednout na vlak, přestoupit na Července a vyrazit na cestu zpátky do Prahy.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související